avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune parinti cand exista testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune parinti cand exista testament

as dori sa stiu ce procent mostenesc din un apartament al parintilor decedati amandoi ,am un singur frate dar tatal meu a facut un testamant prin care ii lasa lui tot ce are ..
Cel mai recent răspuns: Darie Tudor , utilizator 18:20, 22 Februarie 2017

Răspunsul este prevăzut în art. 1.088 din C. Civil potrivit căruia rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorala care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.


Cotitatea disponibila este partea din bunurile moştenirii care nu este rezervată prin lege şi de care defunctul putea dispune în mod neîngrădit prin liberalităţi. (a se vedea art. 1,089 C. Civ)

Calcul când exista doi copii moştenitori:
cota fiecăruia = 1:2 = 1/2 fiecare
Rezerva fiecăruia: 1/2:2 = 1/4 fiecare
Totalul rezervelor = 1/2
Dvs, ca fiu, sunteti mostenitor rezervatar.
Deci aveti dreptul la rezerva succesorala (= acea parte din patrimoniul celui care lasă moştenirea la care persoanele apropiate defunctului (mostenitorii rezervatari) au dreptul în virtutea legii, împotriva voinţei sale manifestate prin liberalităţi făcute în timpul vieţii (donaţii) şi/sau prin dispoziţii testamentare pentru cauză de moarte (legate sau exheredări). Asadar, daca are mostenitori rezervatari, testatorul poate dispune prin liberalitati doar de o parte din mostenire, numita cotitate disponibila.

Rezerva succesorala este de jumatate din cota legala.
Cota legala la dvs ar fi de 1/2, deci rezerva succesorala e de 1/4.
Asta inseamna ca puteti "ataca" acel testament si solicita reductiunea, pana la satisfacerea rezervei dvs de 1/4.

Vad ca ati primit un raspuns autorizat (de la un notar), care confirma ceea ce spune un... nenotar.

Nu stiu ce domnia sa a vrut sa raspunda prin... " a ataca".


Asta inseamna ca puteti "ataca" acel testament si solicita reductiunea, pana la satisfacerea rezervei dvs de 1/4.


Unde si de ce?

Eu as deschide succesiunea, iar cand la succesiune se va prezenta fratele cu testamentul, un adevarat notar va sti ce are de facut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul rezervei succesorale Adela-French Adela-French Buna ziua. Imi poate explica si mie cineva cum se calculeaza rezerva succesorala? Sunt studenta in anul 3 si pur si simplu nu inteleg... :(( Va multumesc ... (vezi toată discuția)
Donație sau contract de v-c? Dalida2 Dalida2 Buna ziua. Mătușa mea (sora tatălui) dorește sa-mi cedeze un imobil. Dansa este văduva și nu are copii. tatăl meu este in viața. Mai am un frate din ... (vezi toată discuția)
Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)