avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donație sau contract de v-c?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donație sau contract de v-c?

Buna ziua. Mătușa mea (sora tatălui) dorește sa-mi cedeze un imobil. Dansa este văduva și nu are copii. tatăl meu este in viața. Mai am un frate din prima căsătorie a tatălui, Ce act ne recomandați sa încheiem: donație sau contract v-c ca sa fim siguri ca nu exista posibilitatea de a fi atacat ulterior decesului? Mulțumesc
Actul de donație poate fi contestat doar de către moștenitorii rezervatari, care sunt:
- copii decedatului;
- părinții celui decedat dacă mai trăiesc;
- soțul supraviețuitor;

Altcineva nimeni nu poate contesta că i s-ar fi încălat rezerva succesorală.
APITOLUL IV
Rezerva succesorală, cotitatea disponibilă şi reducţiunea liberalităţilor excesive

SECŢIUNEA 1
Rezerva succesorală şi cotitatea disponibilă

Art. 1087

Moştenitorii rezervatari

Sunt moştenitori rezervatari soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi ai defunctului.




Rezerva succesorală este partea din bunurile moştenirii la care moştenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva voinţei defunctului, manifestată prin liberalităţi ori dezmoşteniri.

Cu alte cuvinte, rezerva succesorală este partea din moştenire care se cuvine, în temeiul legii, moştenitorilor rezervatari și de care defunctul nu putea dispune prin liberalităţi ori dezmoşteniri.

Trebuie să înțelegem că rezerva succesorală nu reprezintă o parte din moștenire pe care o lasă efectiv defunctul, ci că această rezervă este partea din moștenire pe care acesta ar fi lăsat-o dacă nu ar fi făcut liberalităţi ori dezmoşteniri.

Astfel, art. 1088 din noul Cod civil arată că rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal

Nimeni nu poate contesta actul.Puteti incheia un act de donatie.


Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de donatie epigonii1 epigonii1 Buna ziua,am o mica nelamurire,daca ma puteti ajuta.Bunicul meu imi va lasa dupa decesul sau apartamentul in care locuieste in prezent printr-un act de ... (vezi toată discuția)
Cadastru pe cota parte Alexandra232013 Alexandra232013 Buna ziua, o sa explic cam despre ce este vorba si vreau sa stiu cam ce ar trebui sa fac de acum incolo. Parintii mei si-au separat impozitul pe casa, fiecare ... (vezi toată discuția)
Rezerva succesorala, când intervine mary_c mary_c Bună seara Când intervine rezerva succesorala? Se aplica doar în cazul donației sau dezmoștenirii? (vezi toată discuția)