ella1goran a scris:
este bunul parintilor si acestia dispun in timpul vietii cum doresc.
Atentie.
Nu chiar ce doresc.
Orice persoană fizică poate, potrivit legii, dispune liber de bunurile care alcătuiesc patrimoniul său.
Dreptul de dispoziţie, drept exclusiv şi absolut, se exercita numai în limitele şi cu modificările reglementate de lege.
Principalele limitari ale dreptului de dispoziţie în materie favorizeaza rudele apropiate ale defunctului (descendenţi şi părinţi) şi soţul supravieţuitor.
Aceasta pentru ca ei au calitatea de moştenitori rezervatari.
Limitarile vizează doar liberalităţile făcute prin acte intre vii (donaţii) şi pentru cauza de moarte (legate), precum şi exheredările făcute prin testament.
Astfel de acte de dispoziţie, desi sunt permise de lege, trebuie să se conformeze limitelor legale care favorizeaza moştenitorili rezervatari.
Totusi, chiar si cand exista mostenitori rezervatari, actele cu titlu oneros şi cele cu titlu gratuit care nu sunt liberalităţi, ci doar acte dezinteresate (comodatul, împrumutul fără dobândă etc.) nu sunt limitate în materie succesorală.
Aceasta pentru că actele respective nu au drept urmare micşorarea patrimoniului succesoral.
Este interzis ca sub aparenţa acestor acte pentru care legea nu prevede limitări, să fie încheiate de fapt alte acte (donaţie deghizată etc.) pentru care legea reglementeaza limitări în favoarea moştenitorilor rezervatari.
NCC - CAPITOLUL IV
Rezerva succesorală, cotitatea disponibilă şi reducţiunea liberalităţilor excesive
SECŢIUNEA 1
Rezerva succesorală şi cotitatea disponibilă
Art. 1087
Moştenitorii rezervatari
Sunt moştenitori rezervatari soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi ai defunctului.
Art. 1088
Întinderea rezervei succesorale
Rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.