avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cadastru pe cota parte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cadastru pe cota parte

Buna ziua, o sa explic cam despre ce este vorba si vreau sa stiu cam ce ar trebui sa fac de acum incolo. Parintii mei si-au separat impozitul pe casa, fiecare platindu-si-l separat, probabil s-au departajat. Poate sa-l faca coproprietar pe fratele meu? Si daca da, eu cum pot sa fac sau ce ar trebui sa fac sa obtin aceleasi drepturi ca si el? Pot sa fac asta, fara acordul parintilor mei? Poate ca proprietarul(a) apartamentului sa faca un contract de donatie pe numele la un singur fiu? Daca este posibil, sa faca un contract de donatie si partea donatara sa faca cadastru pe cota parte careia i-a fost donata sau integrala se mai poate face ceva din partea celeilalte descendente. descedenta fiind eu?
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2014
Alexandra232013, utilizator
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 14:27, 15 Mai 2014
parintii pot face acte de donatie , vanzare , pot face oprice cu bunul lor , chiar daca donatia se face catre un copil, un strain ....

copilul isi poate inregistra cota/ parte primita de la parinti .

toate actele se fac la notar si in prezenta parintilor , deci singura fara parinti nu puteti face nimic
este bunul parintilor si acestia dispun in timpul vietii cum doresc.
ella1goran a scris:
este bunul parintilor si acestia dispun in timpul vietii cum doresc.

Atentie.
Nu chiar ce doresc.


Orice persoană fizică poate, potrivit legii, dispune liber de bunurile care alcătuiesc patrimoniul său.
Dreptul de dispoziţie, drept exclusiv şi absolut, se exercita numai în limitele şi cu modificările reglementate de lege.
Principalele limitari ale dreptului de dispoziţie în materie favorizeaza rudele apropiate ale defunctului (descendenţi şi părinţi) şi soţul supravieţuitor.
Aceasta pentru ca ei au calitatea de moştenitori rezervatari.
Limitarile vizează doar liberalităţile făcute prin acte intre vii (donaţii) şi pentru cauza de moarte (legate), precum şi exheredările făcute prin testament.
Astfel de acte de dispoziţie, desi sunt permise de lege, trebuie să se conformeze limitelor legale care favorizeaza moştenitorili rezervatari.
Totusi, chiar si cand exista mostenitori rezervatari, actele cu titlu oneros şi cele cu titlu gratuit care nu sunt liberalităţi, ci doar acte dezinteresate (comodatul, împrumutul fără dobândă etc.) nu sunt limitate în materie succesorală.
Aceasta pentru că actele respective nu au drept urmare micşorarea patrimoniului succesoral.
Este interzis ca sub aparenţa acestor acte pentru care legea nu prevede limitări, să fie încheiate de fapt alte acte (donaţie deghizată etc.) pentru care legea reglementeaza limitări în favoarea moştenitorilor rezervatari.

NCC - CAPITOLUL IV
Rezerva succesorală, cotitatea disponibilă şi reducţiunea liberalităţilor excesive
SECŢIUNEA 1
Rezerva succesorală şi cotitatea disponibilă
Art. 1087
Moştenitorii rezervatari
Sunt moştenitori rezervatari soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi ai defunctului.
Art. 1088
Întinderea rezervei succesorale
Rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.

Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2014
legalmgm, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donație sau contract de v-c? Dalida2 Dalida2 Buna ziua. Mătușa mea (sora tatălui) dorește sa-mi cedeze un imobil. Dansa este văduva și nu are copii. tatăl meu este in viața. Mai am un frate din ... (vezi toată discuția)
Mostenire gadaleangrigore@yahoo.com gadaleangrigore@yahoo.com Scuze daca gresesc, Tatal meu a decedat, a fost recasatorit si i-a facut sotiei o donatie de 1/2 din casa, gradina casa este mostenita dela bunici mei adica ... (vezi toată discuția)
Speta mostenire leonida leonida buna ziua, X si Y sunt casatoriti si au in proprietate comuna un imobil,pot acestia sa faca vreun act notarial prin care la decesul unuia dintre ei, celalalt ... (vezi toată discuția)