avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 323 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... speta mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

speta mostenire

buna ziua,
X si Y sunt casatoriti si au in proprietate comuna un imobil,pot acestia sa faca vreun act notarial prin care la decesul unuia dintre ei, celalalt sot supravietuitor sa poata sa ramana in imobil fara sa trebuiasca dupa partaj sa vanda imobilul pentru a da copiilor partea,precizez ca X si Y au trei copiii.
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 03:14, 2 Iunie 2011
Se poate face un act de donatie sau un testament, dar fara a se incalca rezerva succesorala. Rezerva succesorala este o parte a mostenirii ce se atribuie mostenitorilor rezervatari impotriva vointei defunctului (sunt incluse aici si donatiile facute in timpul vietii).
Mostenitorii rezervatari cat si cuantumul rezervei sunt stabilite imperativ de lege.. Acest lucru nu poate fi modificat prin vointa celui care va lasa mostenirea, intrucat este considerat un pact asupra unei mosteniri viitoare, fapt interzis expres de lege. Deci copii nu pot fi lasati fara nimic.
Asadar, trebuie avut in vedere, la incheierea unui testament sau a unei donatii, cotitatea disponibila pentru cei trei fii. Mai pe intelesul dvs., in act vor figura cote mai mici decat ar fi mostenit copii daca nu ar fi incheiat un testament sau o donatie.
Atentie insa la modul de incheiere al donatiei, intrucat va trebui incheiat in fata notarului.
:acute: donatia intre soti este revocabila.
Se poate face testament dar daca apartamentul este unicul bun sotul va avea doar un dr. de abitatie si o cota parte din imobil.
Eu as institui un uzufruct.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
Vasile Mihaela, Consilier juridic
referitor la raspunsul lui stafania m.,eu nu am auzit vreo lege care sa interzica donatii in timp ce sunt mostenitori rezervatari,va spun caci sunt in cauza,tatal meu a donat partea lui intreaga de teren avind 2 mostenitori rezervatari...si minori...iar notarului,om al legii nu i-a pasat nici macar cit e negru sub unghii,asa ca nu vorbiti de asa ceva...nu exista nici o lege...
Raportul donatiilor intra in discutie dupa deces, pana atunci nu exista mostenitori rezervatari ci doar copii, sot etc. Dupa deces rezervatarii pot solicita in instanta reductiunea liberalitatilor care le incalca rezerva.
Uzufructul e mai sigur.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
lazu, utilizator
Ref: nicole852107
Notarii nu au nici un interes sa va spuna de acest lucru.
Este vorba in speta de o limitare a dreptului de dispozitie asupra mostenirii ce este instituita prin lege prin institutia rezervei succesorale. Mostenitorii rezervatari sunt descendentii defunctului de orice grad (in cazul expus de dvs. copii, chiar daca sunt minori), precum si parintii defunctului, la care se adauga sotul supravietuitor, restul mostenitorilor de orice grad ar fi ei nu beneficiaza de rezerva succesorala.
Aceste limitari vizeaza numai liberalitatile facte prin cate intre vii (donatii) si pentru cauza de moarte (legate), precum si exheredarile facute prin testament (mai pe intelesul dvs. cand cineva spune ca vrea sa dezmosteneasca pe altcineva).
Evident ca aceste acte pot fi facute asa cum s-a procedat si in cazul tatalui dvs in fata notarului gen: donez tot lui X sa Y, dar la decesul sau, mostenitorii rezervatari vor actiona in judecata si isi vor obtine cota de rezerva succesorala care le este cuvenita prin lege.
In concluzie, rezerva succesorala este acea parte a patrimoniului celui care lasa mostenirea la care mostenitorii au dreptul in virtutea legii, impotriva vointei defunctului manifestata prin liberalitati facute in timpul vietii (donatii) sau dispozitii testamentare pentru cauza de moarte (exheredari sau legate).
Legislatie in materie: Codul civil actual, Legea nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor.


Alte discuții în legătură

Drept viager de habitatie aaalinaaa aaalinaaa buna ziua, problema mea este urmatoarea: Am dobandit inaintea casatoriei in imobil,acum m-am casatorit,eu am o fetita din prima casatorie iar sotul meu un ... (vezi toată discuția)
Succesiune parinti cand exista testament ardeleanu-ion ardeleanu-ion as dori sa stiu ce procent mostenesc din un apartament al parintilor decedati amandoi ,am un singur frate dar tatal meu a facut un testamant prin care ii lasa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,intrebarea mea este despre contractul de donatie cu scutire de raport. Mario_123 Mario_123 Anul trecut socrii mei au donat mie si sotiei casa+tot terenul care il aveau.Sotia mea mai are doua surori care au fost de acord verbal fara nici un act semnat ... (vezi toată discuția)