avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept viager de habitatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept viager de habitatie

buna ziua,
problema mea este urmatoarea:
Am dobandit inaintea casatoriei in imobil,acum m-am casatorit,eu am o fetita din prima casatorie iar sotul meu un baietel din prima casatorie.Am fost indrumata sa ii fac sotului meu drept de habitatie viagera,pentru ca atunci cand o sa fim batrani acest imobil sa ii revina doar fiicei mele din prima casatorie dar in acelasi timp daca viata mea se termina mai devreme decat a sotului meu ,acesta sa poata locui in acest imobil pana la sfarsitul vietii lui,dupa care sa ii revina imobilui fetitei mele.
Intrebarea mea este:Cum se numeste practic acest act si daca este ok.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 19:46, 23 Iunie 2010
ok.
in cazul in care dvs veti deceda, la succesiunea dvs vor veni sotul supravietuitor si fiica dvs.
deci ei 2 vor deveni coproprietari.
imobilul nu va reveni doar copilului dvs.
practic sotul meu actual este de acord ca acest imobil sa ii revine doar copilului meu ,dar se presupune ca daca eu decedez el sa poata locui incontinuare in casa fara probleme...stiti ce nu inteleg...dupa decesul meu de ce ii revine si sotului meu actual o parte din imobil ?este achizitionat inaintea casatoriei??
Nu confundati cu partajul dupa divort. Atunci sotul nu ar avea nici un drept asupra imobilului dvs. bun propriu, achizitionat inainte sa va casatoriti.

La decesul unei persoane, in masa succesorala intra toate bunurile pe care le avea in momentul deschiderii succesiunii ( data decesului). Sotul supravietuitor are drept de mostenire 1/4. Este si mostenitor rezervatar.

Sfatul meu este sa faceti testament in care sa ii lasati sotului dreptul de abitatie. Pana atunci nu faceti nici un alt act, pt ca viata ne rezerva multe surprize...daca divortati si ramane cu dreptul de abitatie???? Probabil il va deranja pe viitorul dvs. sot ca fostul doarme in pat cu el:))
=D> aveti dreptate,la asta chiar nu m-am gandit....,eu si actualul meu sot intentionam sa initializam un proiect de renovare cu extindere, imobilul este doar pe numele meu...credeti ca impiedica cu ceva...
Acest testament de care mi-ati vorbit ...ar trebui sa contina :imobilul ii revine fetitei mele si faptul ca sotul meu poate locui in imobil pana la sfarsitul vietii lui?
Unul dintre cei doi copii, mostenitor rezervatar, va putea solicita desfiintarea actului care ii incalca rezerva succesorala prevazuta de lege.

Alte discuții în legătură

Speta mostenire leonida leonida buna ziua, X si Y sunt casatoriti si au in proprietate comuna un imobil,pot acestia sa faca vreun act notarial prin care la decesul unuia dintre ei, celalalt ... (vezi toată discuția)
Cota parte casa danaro danaro Dupa 7 ani de concubinaj, ne-am oficiat relatia prin casatorie. In cazul decesului sotului meu, eu ce drept am asupra acelei locuinte? Sotul are din prima ... (vezi toată discuția)