avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept viager de habitatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept viager de habitatie

buna ziua,
problema mea este urmatoarea:
Am dobandit inaintea casatoriei in imobil,acum m-am casatorit,eu am o fetita din prima casatorie iar sotul meu un baietel din prima casatorie.Am fost indrumata sa ii fac sotului meu drept de habitatie viagera,pentru ca atunci cand o sa fim batrani acest imobil sa ii revina doar fiicei mele din prima casatorie dar in acelasi timp daca viata mea se termina mai devreme decat a sotului meu ,acesta sa poata locui in acest imobil pana la sfarsitul vietii lui,dupa care sa ii revina imobilui fetitei mele.
Intrebarea mea este:Cum se numeste practic acest act si daca este ok.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 19:46, 23 Iunie 2010
@aaalinaaa

Deocamdata faceti un testament prin care ii lasati lui abitatia si fetitei imobilul cu respectarea rezervei lui ( ca sa evitati sa o dea in judecata).

Apoi, dupa ce fetita va implini 18 ani ii vindeti ei imobilul daca doriti. Pana la incheierea contractului va ganditi ce merita sotul dvs. si ii donati inainte abitatia sau nu ii mai dati nimic. Trebuie sa va ganditi si la cea mica, cum va evolua relatia dintre ei, poate nu va dori sa il aiba pe sotul supravietuitor al mamei in casa pana la sfarsitul vietii.
testamentul se face la notar?
inca ceva ce inseamna mostenitor rezervatar???
Daca sotul meu decedeaza inaintea mea....cine vine la mostenire?
El ce bunuri are? Doar acelea intra in masa succesorala.
La succesiunea lui veniti dvs. ca sotie supravietuitoare si copilul lui.

Ati intrebat despre rezerva...impotriva vointei defunctului, exista o parte a mostenirii la care unii mostenitori, prevazuti special, au dreptul in virtutea legii. In alte cuvinte, orice liberalitate ( donatii sau legate=testament) ati face, rezerva trebuie respectata, daca nu, mostenitorul rezervatar are dreptul sa atace acel act. Mostenitorii rezervatari sunt: descendentii, sotul supravietuitor si ascendentii privilegiati (parintii, dar doar in anumite conditii, la dvs. nu se aplica).

Ati intrebat daca testamentul se face la notar. Nu neaparat, puteti sa il faceti si olograf, cu conditia sa fie scris in intregime ( nu scos la imprimanta), semnat si datat de dvs..
Ideea era sa vada si el ca ati facut un gest pt el, sa aiba o siguranta ca va ramane in casa, daca tot va apucati de renovari si extinderi. Un testament la notar da o oarecare siguranta, pare un act oficial, fiind act autentic, doar ca sotul nu va sti ca poate fi revocat oricand, chiar si tacit ( de ex. prin vanzare-cumparare catre fiica, fara a mentiona abitatia lui, practic testamentul se revoca, nu mai e valabil).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta mostenire leonida leonida buna ziua, X si Y sunt casatoriti si au in proprietate comuna un imobil,pot acestia sa faca vreun act notarial prin care la decesul unuia dintre ei, celalalt ... (vezi toată discuția)
Cota parte casa danaro danaro Dupa 7 ani de concubinaj, ne-am oficiat relatia prin casatorie. In cazul decesului sotului meu, eu ce drept am asupra acelei locuinte? Sotul are din prima ... (vezi toată discuția)