avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... speta mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

speta mostenire

buna ziua,
X si Y sunt casatoriti si au in proprietate comuna un imobil,pot acestia sa faca vreun act notarial prin care la decesul unuia dintre ei, celalalt sot supravietuitor sa poata sa ramana in imobil fara sa trebuiasca dupa partaj sa vanda imobilul pentru a da copiilor partea,precizez ca X si Y au trei copiii.
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 03:14, 2 Iunie 2011
nicole852107 a scris:

...iar notarului,om al legii nu i-a pasat nici macar cit e negru sub unghii...


De ce sa-i pese? Notarul NU E AVOCATUL vreuneia din parti.
E intocmeste actul ce i se cere atata vreme cat nu este ILEGAL ceea i se cere. Daca o parte va iesi mai parlita din povestea asta, nu-i treaba notarului sa o apere. Era treaba ei sa-si ia avocat.

Va mai curge multa apa pe Dunare pana ce romanul va pricepe ca trebuie sa treaca intai pe la AVOCAT atunci cand isi propune sa vanda/doneze/cumpere etc. etc. mai mult decat o ceapa degerata. Altminteri risca sa-i iasa prin piele (in interminabile procese) momentul in care l-a ocolit pe avocat crezand ca iese "mai ieftin".
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
romascanu, moderator
cel mai bine ar fi instituirea unui drept de uzufruct pentru sotul supravietuitor.
desi....
...bunul fiind comun al ambilor soti nu poate face obiectul unui contract de donatie pentru faptul ca partea unuia sau a altuia dintre soti nu e inca stabilita drept pt care care nici obiectul donatiei nu poate fi determinat...testamentul e posibil cu conditia ca partea rezervatarilor sa nu fie atinsa sau daca e atinsa acestia sa nu o revendice...
se pot face atat donatie cat si testament.insa atat donatia cat si testamentul vor fi atacate in instanta de catre copii dupa moartea primului parinte.
Dreptul de abitatie se poate constitui prin conventie, prin testament, prin efectul legii (in cazul sotului supravietuitor - in conditiile cunoscute)
N-ar fi de ajutor ca cei doi soti sa faca testament unul in favoarea celuilalt si sa mentioneze si dreptul de abitatie viagera? Dreptul de abitatie e reglementat prin dispozitiile art 572 c.civil...

Sau, acelasi lucru pentru uzufruct viager...

Aceste drepturi, fiind dezmembraminte ale dreptului de proprietate se inscriu ca sarcina in CF (legea cadastrului si a publicitatii imobiliare) – asupra unei parti a imobilului (fara a se incalca rezerva succesorala)

:-/
Ultima modificare: Joi, 2 Iunie 2011
trope_doi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept viager de habitatie aaalinaaa aaalinaaa buna ziua, problema mea este urmatoarea: Am dobandit inaintea casatoriei in imobil,acum m-am casatorit,eu am o fetita din prima casatorie iar sotul meu un ... (vezi toată discuția)
Succesiune parinti cand exista testament ardeleanu-ion ardeleanu-ion as dori sa stiu ce procent mostenesc din un apartament al parintilor decedati amandoi ,am un singur frate dar tatal meu a facut un testamant prin care ii lasa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,intrebarea mea este despre contractul de donatie cu scutire de raport. Mario_123 Mario_123 Anul trecut socrii mei au donat mie si sotiei casa+tot terenul care il aveau.Sotia mea mai are doua surori care au fost de acord verbal fara nici un act semnat ... (vezi toată discuția)