avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atacare in instanta a testamentului notarial de catre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atacare in instanta a testamentului notarial de catre mostenitorii rezervatari

Buna seara,imi puteti spune care sunt putinele sanse de a ataca in instanta un testament notarial facut de sot catre sotie,in situatia in care apar mostenitori rezervatari?Ce acuzatii si cu ce argumente s-au prezentat in proces mostenitorii rezervatari ai sotului?Stiu ca sunt slabe sanse sa castige dar care ar fi acelea?
A-ti mai intalnit astfel de cazuri?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 09:44, 9 Septembrie 2014
Limitele dreptului de dispozitie in materia succcesiunilor sunt prevazute in favoarea mostenitorilor rezervatari si vizeaza numai liberalitatile facute prin acte inter vivos (donatii) si mortis causa.(testamente)

Could civil prin art. 1086 defineste notiunea de rezerva succesorala ca fiind "partea din bunurile mostenirii la care mostenitorii rezervatari au dreptul in virtutea legii, chiar impotriva vointei defunctului, manifestata prin liberalitat"

Conform art. 1095 din Cod civil: 1Dreptul la actiunea in reductiunea liberalitatilor excesive se prescrie in termen de 3 ani de la data deschiderii mostenirii sau, dupa caz, de la data la care mostenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formeaza obiectul liberalitatilor.

2 In cazul liberalitatilor excesive a caror existenta nu a fost cunoscuta de mostenitorii rezervatari, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand au cunoscut existenta acestora si caracterul lor excesiv.

3 Exceptia de reductiune este imprescriptibila extinctiv.


Reductiunea liberalitatilor excessive se poate realiza prin buna invoiala a celor interesati.

In situatia unui dezacord , reductiunea poate fi invocata in fata instantei de judecata pe cale de exceptie sau pe cale de actiune.

In cazul existentei mai multor mostenitori rezervatari, reductiunea opereaza numai in limita de cotei de rezerva cuvenite celui care a cerut-o si profita numai acestuia.


Intregirea rezervei succesorale se realizeaza in natura.


Persoanele care pot cere reductiunea sunt : mostenitorii rezervatari, succesorii mostenitorilor rezervatari si creditorii chirografari ai mostenitorilor rezervatari.

Mostenitorii rezervatari sunt: sotul supravietuitor, descendentii si parintii defunctului.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un testament se poate ataca in instanta? truscalaurentiu truscalaurentiu Buna ziua! Am un unchi care a facut testament ca doreste sa imi lase o casa la tara. Persoana in cauza are 2 copii care nu sunt in tara. Intrebarea este daca ... (vezi toată discuția)
Testament alexandra_25 alexandra_25 Buna ziua! Mama mea detine in proprietate un teren, pe care se afla costruite o casa si anexe, acestea din urma fiind reconditionate complet de mine. Mama ... (vezi toată discuția)
Testamentul ionescupasat ionescupasat Daca cineva face un testament la notar, acesta poate sa-i asigure mostenirea unui singur mostenitor legal (de exemplu unui fiu), in conditiile in care exista ... (vezi toată discuția)