Nu sunt in relatii bune cu mama mea deoarece am divortat de sotie si vreau sa imi petrec viata cu o alta femeie..Am din casatorie o fetita. Nu am nici un bun in comun cu fosta sotie . Tot ce am este al tatalui meu (decedat) si al mamei mele. Cat din averea parintilor mei mi se cuvine mie ? Poate mama mea sa dea altcuiva toata averea familiei din care provin?Multumesc!
Dvs va revine o cota de 3/8, iar mamei 5/8.
Mama nu poate transmite întregul imobil singura, fiind nevoie și de acordul dvs.
Însă, cei 5/8 ii poate vinde/dona, oricui dorește.
Puteti dezbate succesiunea dupa tata, veti mosteni 3/4 din ce a avut tata, deci 3/8 din intreaga avere. Cu partea ei, mama face de doreste ca inca e vie. Nu e obligata sa v-o lase mostenire.
Daca nu dezbateti succesiunea dupa tata, mama nu are cum sa instraineze ce ii apartine pt ca nu are o cota determinata, insa poate lasa un testament, prin el sa lase averea ei altuiva, nepoatei de ex. Puteti ataca testamentul si recupera jumatate din tot ce a lasat.
Trebuie sa realizati dezbaterea succesorala dupa tatal dvs.
In termen de 1 an , termen ce curge de la deces, trebuia sa va fi exprimat dreptul de optiune succesorala .(prin declaratie notariala, ori prin acte de acceptare tacita,implicita a mostenitorii, de unde rezulta vointa de a succede).
Cota de 1/ 2 din bunul comun va fi transmisa in urmatoarea modalitate:
Mama dvs . are o cota de 1/ 4 din 1/ 2 anume 1/ 8.(avand , totodata, cota de 1/2 proprie ).
Dumneavoastra aveti o cota de 3/ 4 din 1/ 2, anume cota de 3/ 8.
Mama dumneavoastra are o cota de 5/ 8 , raportat la intregul bun.
Dezbaterea succesorala, precum si imparteala, pot fi transate la notar ,prin acord.(mama dumneavoastra va poate despagubi, printr-o sulta).
In cazul in care apar neintelegeri,acestea sunt transate de catre instanta de judecata.
Bunul poate fi instrainat, prin acordul comostenitorilor , iar pretul impartit, conform cotelor-parti detinute, din dreptul de proprietate.
Succesiune
michel58
Buna ziua!
In anul 2008 a decedat tata, nu a fost dezbatut succesiunea dupa decesul lui. Iar in anul 2014 a decedat si mama si inaintea decesului cu 4 ... (vezi toată discuția)