avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua!

In anul 2008 a decedat tata, nu a fost dezbatut succesiunea dupa decesul lui. Iar in anul 2014 a decedat si mama si inaintea decesului cu 4 ani a facut un testament, despre care eu nu am avut cunostinta, numai dupa decesul ei am aflat de testament.
In testament este scris :,,Intreaga mea avere mobila si imobila pe care o voi avea la data decesului meu, las in cote parti egale de cite 1/2 parte fiului meu ( aici este mentionat numele fratelui) si nepoatei mele de fiica (si aici numele nepoatei).( mentionez ca suntem 2 frati si o sora, sora mea stia de testament)
Intrebarea mea este ca daca facem dezbatere succesoriala, eu ce sanse am la mostenire. Mentionez ca casa in care au trait 54 de ani impreuna in casatorie, a fost mostenit de tata de la parintii lui adoptiv, tata o detinea la data casatoriei nu au construit impreuna.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 18:04, 3 Decembrie 2016
Aveti dreptul sa solicitati deschiderea celor doua sucesiuni daca le-ati acceptat in termenul legal (sunteti in posesia bunurilor succesorale, ati dat declaratie notariala de acceptare, ati contribuit la inmormantare etc ).De pe urma tatalui mama are dreptul la 1/4 din masa succesorala iar dvs. cei trei copii 3/4 in cote egale.De pe urma mamei veti solicita reducerea testamentului intrucat vi s-a incalcat dreptul de mostenitor rezervatar si veti obtine 1/6 din mostenire in loc de 1/3 cat vi s-ar fi cuvenit daca nu exista testamentul. Mergeti la un cabinet de avocat intrucat va fi nevoie de un proces.
Intai trebuie dezbatuta mostenirea dupa tata unde sotia supravietuitoarea are o cota de 1/4 iar cei trei copiii restul de 3/4 adica fiecare copil cate 1/4. Chiar daca a lasat prin testament o cota anume copiii sunt mostenitori rezervatari, caz in care va revine si dvs o anumita parte din cota de 1/4 detinuta de mama la data decesului ei.
Buna seara,
1 Daca acea casa era a tatalui atunci trebuie adus la cunostinta notarului la dezbaterea succesiunii de pe urma tatalui.
In aceste conditii cotele vor fi:
- mama 1/4 din casa
- fiecare din frati cate 3/12.
2. De pe urma mamei, cota aceia de 1/4 se imparte astfel:
- dumneavoastra 1/6 din 1/4 adica 1/24
- fratele tot 1/24
- sora 2/24
- nepoata 1/24.
In aceste conditii aveti si dumneavoastra cota parte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament bunea_lili bunea_lili am un testament lasat de mama mea care a dorit ca dupa moartea dumneaei sa-mi lase toate bunurile mobile si imobile. mai am 5 frati. intrebare: in cazul in ... (vezi toată discuția)
Cum se împarte moștenirea? MContender MContender În situația în care unu dintre părinți decedează cum se împarte moștenirea primită de ei după părinți lor? Detalii: În cazul în care există o ... (vezi toată discuția)
Mostenire germi germi Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie.Parinti au un apartament impreuna , tata a decedat ,noi suntem trei frati ,doi buni si unul doar dupa ... (vezi toată discuția)