În situația în care unu dintre părinți decedează cum se împarte moștenirea primită de ei după părinți lor?
Detalii: În cazul în care există o succesiune a bunurilor, în urma căreia au moștenit bunuri mobile, imobile și teren agricol.
Succesiunea se deschide in ordinea deceselor autorilor. In cazul mentionat, daca bunicul moare, mostenirea revine sotiei supravietuitoare si copiilor, in functie de numarul acestora. In cazul in care bunicul e mostenit de un singur fiu (in cazul de fata, tatal) si decedeaza si acesta din urma, mostenitorii vin la succesiune prin reprezentarea tatalui, impartind mostenirea in cotele legale, raportat la numarul de mostenitori si calitatea acestora. Ex: Daca exista si sotie supravietutoare si copii, aceasta va mosteni o cota de 1/4 iar restul de 3/4 se va impartii in mod egal intre copii.
Tata are 2 surori, succesiunea a fost făcută între ei. Una a primit niște banii, una a primit pământul și el a rămas cu casa.
În cazul mamei, are doar o soră (iar aceasta are la rândul ei un băiat) nu a fost făcut succesiune dar sora mamei ține pământul și mama casa. Ia dat diferența de bani de pe casă surorii ei, au rămas doar actele de făcut.
Acuma însă ambii mei părinți sunt bolnavi, tata e la pat, mama a trecut prin niște operații recent și nu se simte nici ea prea bine, menționez că au și 70 de ani. Eu am încă 3 frați și o soră.
Eu în ultimii 5 ani i-am îngrijit și casa pe care eu au ei și terenurile agricole, mi-ar rămâne mie. Doresc să știu care e procesul ca asta să se întâmple, Testament, act de vânzare cumpărare? Casa din partea mamei a fost dată unui frate mai mare (în ideea de a renunța el la partea de casă părintească).
De asemenea am înțeles că părinți între ei ar putea face un testament să-și dea partea unui altuia în caz de deces. În ce constă acest proces? (acest document, testament e doar pentru partea din casa pe care o au ei 2, ori și pentru moștenirile lor?
raluk0207
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
1. "Tata are 2 surori, succesiunea a fost făcută între ei. Una a primit niște banii, una a primit pământul și el a rămas cu casa. "
Au ramas doar cu succesiunea facuta? Sau dupa succesiunea, au incheiat si un act de partaj, prin care fiecare si-a luat partea?
2. Mama nu are actele terminate. Documentatia cadastrala e intocmita?
3. Casa v-ar ramane dvs, doar daca vor fratii dvs. Daca nu vor, se va imparti in mod egal.
4. Cum a dat mama casa fratelui, din moment ce nu avea clarificata situatia actelor cu matusa? Ca daca a dat-o verbal, e apa de ploaie.
5. Testamentul reciproc intre soti e pentru cei care nu au copii.
In cazul dvs, nu va ajuta, pentru ca testamentul nu e act de proprietate, astfel incat in orice varianta va trebui dezbatuta succesiunea dupa parintii dvs, unde vor trebui sa vina toti fratii. Copiii sunt mostenitori rezervatari, astfel incat oricare dintre fratii dvs poate solicita reductiunea testamentului ca fiind excesiv.
6. Renuntarea la o succesiune priveste TOT.
Nu se pot accepta anumite bunuri si renunta la o parte.
Se accepta tot, sau se renunta la tot.
Prin urmare, succesiunile de dezbat in mod succesiv, in ordinea deceselor.
Prin urmare, dupa decesul unuia dintre parinti, succesori vor fi copiii si sotul supravietuitor.
Avand in vedere bunurile proprietate comuna devalmasa, cota de 1/ 2 se transfera prin deces catre copii si sotul supravietuitor, imparteala urmand a fi realizata in urmatoarea modalitate:
-sotul supravietuitor are o cota de 1/ 4 anume 1 / 8 .
-copiii au o cota de 3/ 4 , anume 3/ 8.
Daca avem in vedere bunurile proprii, acestea se transmis, prin deces, catre copii si sotul supravietuitor, cota sotului supravietuitor fiind de 1/ 4 , a descendentilor de 3/4 .
Succesiune
VioricaC
Buna seara,
Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii.
Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie.
Si eu sunt casatorita
Ambii ... (vezi toată discuția)
Drept mostenire
aurora1967
tata a mostenit o casa cu 5 cam si un teren aferent casei de425mp ,suntem 2 surori,iar mama cu tata au un ap de 2 cam ,ce mi se cuvine mie daca am renuntat la ... (vezi toată discuția)