avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune la notar dupa parinti decedati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune la notar dupa parinti decedati

as dori sa deschid o succesiune dupa ambii parinti decedati la interval de 13 ani,am un singur frate si un apartament de impartit as dori sa stiu ce procent imi revine din apartament avand in vedere ca fratele are un testament prin care tatal ii lasa lui partea sa de mostenire,precizez ca mama a murit prima acum 13 ani
#-o
Cel mai recent răspuns: ardeleanu-ion , utilizator 11:55, 28 Februarie 2017
In mod normal (deci in lipsa testamentului), la decesul mamei, masa succesorala se imparte:
Tata- 1/4, iar dvs + fratele 3/4 impreuna. Aceste cote sunt din jumatatea mamei.
Raportat la intreg tatal dvs are (5/8> 1/4 din jumatate + doimea lui de drept), iar dvs + fratele 3/8 impreuna (3/16 fiecare).

Tatal a lasat testament fratelui pentru 5/8 sau strict pentru partea de la mama, adica 1/8 (o patrime din jumatate)?

Daca a lasat toata partea de 5/8, dvs sunteti mostenitor rezervatar si aveti dreptul la jumatate din cota legala, ce v-ar fi revenit in absenta testamentului.
Cota legala este de 1/2 (5/16), deci rezerva succesorala a dvs este de 5/32.Ceea ce inseamna ca puteti "ataca" acel testament si solicita reductiunea lui, pana la satisfacerea rezervei de 5/32.

Daca tatal dvs a lasat fratelui doar cota dobandita prin mostenire de la mama, adica 1/8, cota dvs legala ar fi de 1/16, iar rezerva succesorala de 1/32.
ce intelegeti prin ,,ataca,, acel testament, tata meu a lasat fratelui toata partea sa dar la data la care testamentul a fost facut nu era facuta succesiune dupa mama

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua va rog ,daca puteti sa-mi clarificati : cum vin nepotii ... miliuta miliuta Buna ziua Va rog ,daca puteti sa-mi clarificati : Cum vin nepotii la mostenirea tatalui decedat?In parti egale cu ceilalti 3 frati in cazul nostru?sau vin ... (vezi toată discuția)
Cedare bunuri mostenite in favoarea mamei elie68 elie68 Un sfat, va rog. Ce fel de act ar trebui sa faca tatal meu in favoarea mamei mele, ca sa aibe ea drept total asupra bunurilor comune? Tatal meu e bolnav, iar ... (vezi toată discuția)
Testament fara succesiune 10129 10129 Acum 2 ani parintii mei care au un loc de casa si respectiv casa construita de ei s-au gandit sa doneze jumatate din teren fratelui meu pentru a-si construi ... (vezi toată discuția)