avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lamuriri succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lamuriri succesiune

Mama mea a decedat in februarie 2006,nu am facut succesiunea de fapt am dat o declaratie la notar ca renunt in favoarea tatalui meu .Mentionez ca sunt unicul lor fiu,acum a murit si tatal meu.Parintii mei au o casa si teren unde au locuit care au fost doar pe numele mamei mele.Acum la decesul tatalui am gasit actul original de vanzare cumparare al casei care e pe numele mamei.Tot acum am gasit un act notarial "TESTAMENT UNIVERSAL"facut de parintii mei in care mama ii lasa lui tata toate bunurile mobile si imobile dupa decesul ei.
Intrebarea mea este acum cand voi deschide succesiune dupa decesul tatalui meu voi fi nevoit sa platesc si pentru succesiunea dupa mama ? sau se va tine cont ca am dat declaratie la notar ca renunt in favoarea tatalui si de acel testament si voi plati doar taxele de succesiune dupa tatal meu.
Mentionez ca sunt singurul lor fiu si am 2 copii iar acum as vrea sa trec direct pe numele copiilor aceasta proprietate.
Aceata fiind de fapt si dorinta parintilor mei ca aceasta casa sa ramana copiilor mei dupa moartea lor.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: lilysta , utilizator 18:42, 16 Decembrie 2008
Impozitul se calculează asupra valorii masei succesorale. Valorile orientative ale imobilelor (terenuri, construcţii) se găsesc în expertizele pe localităţi, aflate la biroul fiecărui notar public din localitatea respectivă.

Notarul căruia vă veţi adresa pentru dezbaterea succesiunii nu va încasa onorarii pentru consultanţă, ci pentru procedura succesorală. Îi puteţi cere să vă facă un calcul estimativ, înainte de a depune cererea de dezbatere.
Acum am inteles,
Multumesc mult pentru informatii .
Inca o lamurire daca se poate,asa cum am spus la inceput casa a fost pe numele mamei(avem contract vanzare cumparare original doar pe numele ei de acum 50 ani in urma)avem un extras de carte funciara mai vechi in care figura la fel doar mama.
Acum dupa acea declaratie care am dat-o la notar in 2006 nu stiu daca proprietatea a trecut pe numele lu tata sau nu .Unde se poate afla acest lucru ?in evidentele de la notar ?la cartea funciara ?acolo ne eliberaza un extras in baza certificatelor de deces ?
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 8 Decembrie 2008
lilysta, utilizator
Buna seara tuturor si multumesc inca odata pentru raspunsurile primite.
Astazi am fost la notar...........si ati avut dreptate taxele nu sunt chiar asa de mari cum auzisem initial.
Taxa la notar ne ajunge in jur a 1500 -2000 ron,si am mai platit un impozit la Administratia financiara de 500 ron,care am inteles ca reprezinta acea taxa de succesiune si impozit pentru succesiunea dupa mama (ca a trecut 2 ani de la deces)
De restul se ocupa notarul ..........,
Deci inca odata multumesc la toti care au raspuns.
P.S.
Inca ceva pentru cei interesati....la notar nu ne-a perceput nici o taxa de "consultanta" sau ceva,ne-a oprit copii dupa toate actele ne-a trimis la Ad.Finante.pentru acel certificat de neurmarire fiscala unde am platit acea suma,iar la el vom plati maxim 2000 ron dupa finalizarea actelor.
Succes tuturor in rezolvarea problemelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune corina stancu corina stancu tata a murit, mama traieste si noi sintem 2 copii. daca exista un testament facut intre cei 2 soti (prin care isi lasa unul altuia bunurile dupa moarte), este ... (vezi toată discuția)
Succesiunea nucsa nucsa :yes:Buna seara.As dori sa stiu anumite date referitoare la succesiune .Tatal meu a decedat in decembrie 2008.Mama mea traieste si mai am o sora.Tata impreuna ... (vezi toată discuția)
Renuntare mostenire serbanalexandrescu serbanalexandrescu Buna ziua. In urma cu un an jumatate , tatal meu a murit. Mama mea traieste, si eu sunt unicul copil. In urma decesului tatalui meu , a ramas un apartament , ... (vezi toată discuția)