lilysta a scris:
Este mai simplu asa si in cadrul succesiunii dupa tata se face o declaratie ca lasati la mama totul pana la decesul ei.
Iar cand mama nu mai e, e mai putin de plata si mai usor de facut.
Succes
Care ar fi efectele unei astfel de declaraţii, după acceptarea succesiunii? Odată acceptată succesiunea, acceptantul îşi consolidează dreptul de proprietate asupra bunurilor din succesiune. Dreptul civil român nu cunoaşte instituţia transmiterii dreptului de proprietate prin declaraţie. Deci descendentul acceptant nu poate lăsa averea soţiei supravieţuitoare prin declaraţie, ci doar printr-un act de partaj cu titlu gratuit, act pentru care notarul va încasa onorarul corespunzător.
Dacă, în schimb, vorbiţi despre o declaraţie de renunţare dată de ambii descendenţi, atunci trebuie să ştiţi că, în lipsa descendenţilor, legea cheamă la succesiune, alături de soţia supravieţuitoare, rudele din clasa a doua - părinţii, fraţii şi surorile defunctului sau descendenţii din fraţi şi surori. Ceea ce înseamnă că, dacă un frate al defunctului acceptă succesiunea, el va culege succesiunea alături de soţia supravieţuitoare. Iar odată ce renunţaţi la succesiune şi există un acceptant, chiar din altă clasă, nu mai puteţi retracta renunţarea. Vă asumaţi, deci, un risc.
Liviu S.Bordaş
SCUZE!
Abia acum observ că este vorba despre un testament în favoarea soţiei. În prezenţa testamentului, doar părinţii defunctului ar mai putea invoca vreun drept, nu şi fraţii sau surorile, care nu sunt rezervatari. Deci, puteţi renunţa la succesiunea după tată fără teama că fraţii lui ar putea moşteni ceva.