avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

tata a murit, mama traieste si noi sintem 2 copii. daca exista un testament facut intre cei 2 soti (prin care isi lasa unul altuia bunurile dupa moarte), este cazul sa deschidem acum succesiune dupa tata?
Cel mai recent răspuns: corina stancu , utilizator 11:30, 17 Decembrie 2008
Chiar daca a lasat testament in favoarea mamei, acesta nu poate sa fie facut cu incalcarea rezervei succesorale. Daca sunteti doi copii rezerva succesorala este de 2/3 din bunurile defunctului. Deci puteti deschide succesiunea dupa tata, avand dreptul la mostenire.
In situatia in care nu exista pericolul ca mama sa instraineze bunurile valoaroase, ci doar sa se foloseasca de ele, e bine sa lasati mama sa isi traisca ultimii ani in pace; dupa decesul ei, toate bunurile va vor reveni in calitate de descendenti si puteti face atunci succesiunea dupa ambii parinti si iesirea din indiviziune.
Pentru a va proteja drepturile, in termen de 6 luni de la data decesului tatalui dvs., ar fi bine sa faceti la notar o declaratie de acceptare a succesiunii de pe urma acestuia.Vedeti ulterior daca dezbateti succesiunea la notar (daca va intelegeti cu mama si fratele/sora) sau la instanta (daca nu va intelegeti).
Corina,
Iti dau un sfat prietenesc....am fost si eu cam in aceeasi situatie acum 2 ani si pentru ca atunci nu a stiut nimeni sa-mi explice acum a trebuit sa platesc un impozit la stat de vreo 500 ron.,eu nu am acceptat dezbaterea succesiunii din lipsa banilor si a "dezinformarii"(speriata ca sunt niste taxe mari) lucru care nu este adevarat.
Daca faci succesiunea acum te costa putin pentru ca in termen de 6 luni esti scutit de taxa de succesiune.
Este mai simplu asa si in cadrul succesiunii dupa tata se face o declaratie ca lasati la mama totul pana la decesul ei.
Iar cand mama nu mai e, e mai putin de plata si mai usor de facut.
Succes
lilysta a scris:

Este mai simplu asa si in cadrul succesiunii dupa tata se face o declaratie ca lasati la mama totul pana la decesul ei.
Iar cand mama nu mai e, e mai putin de plata si mai usor de facut.
Succes



Care ar fi efectele unei astfel de declaraţii, după acceptarea succesiunii? Odată acceptată succesiunea, acceptantul îşi consolidează dreptul de proprietate asupra bunurilor din succesiune. Dreptul civil român nu cunoaşte instituţia transmiterii dreptului de proprietate prin declaraţie. Deci descendentul acceptant nu poate lăsa averea soţiei supravieţuitoare prin declaraţie, ci doar printr-un act de partaj cu titlu gratuit, act pentru care notarul va încasa onorarul corespunzător.

Dacă, în schimb, vorbiţi despre o declaraţie de renunţare dată de ambii descendenţi, atunci trebuie să ştiţi că, în lipsa descendenţilor, legea cheamă la succesiune, alături de soţia supravieţuitoare, rudele din clasa a doua - părinţii, fraţii şi surorile defunctului sau descendenţii din fraţi şi surori. Ceea ce înseamnă că, dacă un frate al defunctului acceptă succesiunea, el va culege succesiunea alături de soţia supravieţuitoare. Iar odată ce renunţaţi la succesiune şi există un acceptant, chiar din altă clasă, nu mai puteţi retracta renunţarea. Vă asumaţi, deci, un risc.

Liviu S.Bordaş


SCUZE!

Abia acum observ că este vorba despre un testament în favoarea soţiei. În prezenţa testamentului, doar părinţii defunctului ar mai putea invoca vreun drept, nu şi fraţii sau surorile, care nu sunt rezervatari. Deci, puteţi renunţa la succesiunea după tată fără teama că fraţii lui ar putea moşteni ceva.
Ultima modificare: Marți, 16 Decembrie 2008
themis, utilizator

Alte discuții în legătură

Succsiune sorimari sorimari tatal meu a murit acum 14 ani,noi suntem 3 frati ,dupa moartea lui noi am renuntat la tot in favoarea mamei,acum a murit si ea ,putem sa dezbatem succesiune ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire, consecinte mediaset mediaset Eu si fratele meu am dat declaratie la notar ca renuntam la mostenirea dupa tata in favorea mamei,urmand ea sa mosteneasca de la tata tot si noi sa mostenim ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire carevbus carevbus Buna ziua Va deranjez cu urmatoarea situatie: - matusa mea (sora mamei) a decedat ; a fost casatorita, a divortat (acum 38 ani), a avut un baiat din ... (vezi toată discuția)