Situatia prezentata de user
Unei persoane i-a decedat tatal. Aceasta ar urma sa mosteneasca o parte din apartamentul parintilor, fiind singurul copil, impartinandu-l cu mama sa.
Insa, din cauza unor credite restante si a unei popriri a unei treimi din salariu, intentioneaza sa refuze mostenirea. De asemenea, aceasta are in grija doi copii minori si nu detine in patrimoniu alte bunuri.
Intrebarile userului
In cazul in care accepta mostenirea, ce vor face creditorii?
Exista obligatia ca in 6 luni de la deces sa mearga la notar sa se faca o declaratie de acceptare sau renuntare?
Se poate ceda in favoarea mamei?
Raspunsurile oferite de useri pe aceasta tema
Un user considera ca, in cazul acceptarii, averea mostenita intra in patrimoniul persoanei respective, ea reprezentand gajul lor general.
Nu se poate renunta in favoarea mamei. Renuntarea este pur abdicativa. In locul persoanei, urmand a veni la succesiune, alaturi de vaduva, nepotii.
Chiar si in caz de renuntare, creditorii care considera ca renuntarea s-a facut in frauda drepturilor lor, adica, cu scopul de a nu se mari patrimoniul si de a scoate bunurile din succesiune de sub urmarirea lor pot, pe calea actiunii pauliene, sa ceara revocarea judecatoreasca a actului de renuntare.
Un alt user considera ca este cel mai bine ca mostenirea sa fie acceptata sub beneficiu de inventar.
Un alt user sustine ca beneficiul de inventar ar avea utilitate daca acceptantul beneficiar ar dori sa-si protejeze propriul patrimoniu fata de creditorii succesiunii.
Insa, in cazul de fata, ar fi doar o cheltuiala in plus. Creditorii personali vor putea urmari bunurile indiferent in care patrimoniu s-ar afla acestea - in cel initial sau in cel mostenit.
De asemenea, un alt user adauga ca exista posibilitatea ca apartamentul sa fie scos la licitatie pentru achitarea datoriilor, in cazul in care se incheie un partaj intre vaduva si fiica (persoana in cauza), privind apartamentul.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)