Va rog ajutati-ma cu un sfat in urmatoarea problema: Tatal meu a murit acum 2 luni, eu fiind singura fiica, la randul meu am 2 fiice minore. Am niste credite restante la banci si o poprire pe salariu(1/3) - un titlu executor. Nu as vrea sa accept mostenirea, adica 3/8 din apartamentul parintilor, restul de 5/8 il are mama,nu? - in caz de acceptare ce imi fac creditorii? Sunt obligata ca in 6 luni de la deces sa merg la notar sa fac declaratia de acceptare sau renuntare? Pot ceda in favoarea mamei?Daca renunt la mostenire creditorii mei se pot insera ei in locul meu? Va multumesc anticipat!
În cazul acceptării, averea moştenită intră în patrimoniul dumneavoastră. Creditorii se vor putea îndestula din această avere, care constituie gajul lor general.
Nu puteţi renunţa în favoarea mamei. Renun-area este pur abdicativă. În locul dumneavoastră vor veni la succesiune, alături de mamă, fiicele dumneavoastră.
Chiar şi în caz de renunţare, creditorii care consideră că renunţarea s-a făcut în frauda drepturilor lor (adică, cu scopul de a nu vă mări patrimoniul şi de a scoate bunurile din succesiune de sub urmărirea lor) pot, pe calea acţiunii pauliene, să ceară revocarea judecătorească a actului de renunţare.
Beneficiul de inventar ar avea utilitate dacă acceptantul beneficiar ar dori să-şi protejeze propriul patrimoniu faţă de creditorii succesiunii.
În cazul de faţă, ar fi doar o cheltuială în plus. Creditorii personali vor putea urmări bunurile indiferent în care patrimoniu s-ar afla acestea - în cel iniţial sau în cel moştenit.
Sau speranţa că, renunţînd, creditorii nu vor şti de existenţa actului de renunţare, pentru a cere revocarea lui. Sau că nu are cine să-i îndrume în acest sens.