avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vanzare cumparare

am o matusa sora cu tatal meu care vrea sa-mi vanda casa.sotul a decedat acum 8 ani si are o fiica din prima casatorie despre care matusa nu stie nimic,adresa,daca traieste etc.ca sa intocmim actul de vanzare cumparare trebuie sa deschida succesiunea.ce posibilitati sunt pentru intocmirea actelor.cu respect sandy!
Cel mai recent răspuns: valicu1 , utilizator 23:05, 29 Noiembrie 2008
Dacă acea casă a fost dobîndită de mătuşa dumneavoastră în timpul căsătoriei cu soţul decedat ca bun comun, atunci fiica din prima căsătorie vine la succesiunea tatălui ei alături de soţia supravieţuitoare, dacă a acceptat succesiunea în termenul prevăzut de lege.

În situaţia expusă, dezbaterea succesiunii se poate face numai prin instanţă. Dacă fiica nu va face dovada acceptării, va fi înlăturată de la succesiune.

După rămînerea definitivă a sentinţei, mătuşa poate să vînde dreptul ei de proprietate, aşa cum va rezulta din sentinţă. Dacă este vorba şi despre teren, mătuşa va putea dispune de dreptul ei numai după înscrierea acestuia în cartea funciară.

Liviu S.Bordaş

Puteti merge la Directia de Evidenta a Persoanelor si veti gasi mai mult ca sigur cine este fiica unchiului.
Fiica are dreptul la 3/8 trei optimi din mostenirea tatalui, iar sotia supravietuitoare (daca apartamentul era bun comun din timpul casatoriei) are 5 / 8 din casa (putin peste jumatate din tot ).

Veti merge la notar si veti face o notificare la adresa gasita. Daca fiica nu se prezinta, notarul va emite un certificat de mostenitor.

Asta-i tot.

Daca vreti sa luati tot ... numai prin instanta ... e mai greu ... dar poate merita daca e suma mare.

Alberto Kurtyan
Asa cu a zis foarte bine Themis va trebui sa adresati o cerere instantei iar fiica va trebui citata.
Cred ca sunt sanse mari sa reusiti sa inlaturati de la mostenire cealalta persoana.
Prin urmare in acte va ramane un singur mostenitor acceptant.
Incercati sa va angajati un avocat din localitatea in care se va desfasura procesul.

avocat Claudiu Lascoschi
Notarul public nu poate emite certificatul de moştenitor în lipsa acordului tuturor celor chemaţi de lege la succesiune. Neprezentarea unuia dintre moştenitori la dezbaterea succesiunii împiedică notarul public să soluţioneze dosarul succesoral, notarul nefiind chemat de lege să exercite o jurisdicţie contencioasă.

Notarul nu notifică. El citează moştenitorii. Iar în caz de neprezentare, suspendă dosarul.


Liviu S.Bordaş
Asa cum a aratat Themis, daca se va adresa cererea la notar se va pierde timp si bani.
In plus, e posibil sa fie citata si sa se prezinte cealalta parte si sa nu se inteleaga mostenitorii.
In acest caz, se va suspenda procedura succesorala si notarul va face recomandarea sa mergeti la instanta.Asta ar putea dura si cateva luni si de abia apoi sa mergeti la instanta si sa mai pierdeti cateva luni.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Notar cu probleme Anda_B Anda_B In urma decesului tatalui meu s-a deschis dosarul de succesiune la un notar. In acest timp pe se afla pe rol un dosar de mostenire al tatlui meu, dosar care ... (vezi toată discuția)
Succesiune prescrisa emitoma emitoma Ce se intampla spre exemplu daca sotia supravietuitoare ,ca unic mostenitor de drept ,nu deschide si deci nu accepta succesiunea in termenul de 6 luni ? Cui ii ... (vezi toată discuția)
Acceptarea succesiunii Lukkkas Lukkkas Stimate d-ne/domni In urma cu 4 luni bunica mea a decedat lasand in urma o casa. Mostenitorii ar fi fica acesteia (sora mamei) respectiv eu si fratele meu ... (vezi toată discuția)