avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acceptarea succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acceptarea succesiunii

Stimate d-ne/domni

In urma cu 4 luni bunica mea a decedat lasand in urma o casa. Mostenitorii ar fi fica acesteia (sora mamei) respectiv eu si fratele meu care o reprezentam pe mama noastra decedata cu 20 de ani inaintea bunicii.
Bunica nu a lasat testament si desi locuiesc din cand in cand in casa bunicii ( care e in alt oras) si am lucruri sotul matusii tine sub cheie toate actele inclusiv certificatul de deces.

Intrebare: Cum pot sa fac o declaratie de acceptare a succesiunii, fara a avea certificatul de deces al bunicii (pe care sotul matusemii nu mi-l va da)?...pot sa-l fortez doar pe cale judecatoreasca dar asta ar insemna scandal in familie, ceea ce vreau sa evit cu orice pret in memoria bunicii. Declaratia de acceptare a succesiunii vreau s-o fac pentru a fi asigurat ca am un cuvant de spus in viitor asupra casei. Fratele meu care e in Tokio are acces cu atat mai putin la certifcatul de deces al bunicii (poate sa faca o declaratie la consulat)? Exista vre-o modalitate de rezolvare a aceste-i situatii.

Nu as vrea sa recurg la varianta "Acceptare tacita" decat ca variant ad eultim resort, avand in vedere posibilele complicatii ce pot sa rezulte de aici
Ideea dvs este buna insa aveti grija sa o puneti in practica.
Cel mai bine ar fi sa deschideti dvs succesiunea la instanta.
Va angajati un avocat si puteti demara bine.

avocat Claudiu Lascoschi
Declaraţia expresă de acceptare nu presupune forma autentică. Poate fi dată printr-un înscris sub semnătură privată, dar cu dată certă. Data certă poate fi dată inclusiv de avocat.

ªtiu că notarii solicită (nu înţeleg de ce) actul de deces pentru a autentifica declaraţia de acceptare. Dar, cum spuneam mai sus, forma autentică nu este obligatorie. Declaraţia de acceptare nu presupune forma autentică pentru a fi valabilă. Important este să dovediţi că a fost dată în termen. Pentru asta, data certă este suficientă.

Liviu S.Bordaş
Eu din cate imi amintesc declaratia de acceptare a mostenirii trebuie sa imbrace forma autentica.
In cazul in care da o declaratie la avocat ar putea constitui o acceptare tacita (daca e obligatorie forma autentica).
Oricum nu prea vad avocati care sa aiba chef sa ia declaratii de acceptare a mostenirii.Sunt prea ieftine.Doar de aceea sunt notarii sa se ocupe ei de aceste aspecteB-).

avocat Claudiu Lascoschi
Atîta vreme cît acceptarea poate fi tacită, forma autentică a acceptării exprese ar fi o reglementare prea riguroasă. De aceea codul nici nu o impune (art.689 - cînd se însuşeşte titlul de erede într-un act autentic sau privat)

Iar acceptarea printr-o declaraţie dată la avocat, ca să vă citez, numai tacită nu este. E expresă toată ziua.

Bune şi amintirile, dar la gura focului. :D

Liviu S.Bordaş
Ultima modificare: Vineri, 14 Noiembrie 2008
themis, utilizator
Nu m-a interesat niciodata acest aspect dar aveti si un text de lege pe care sa va bazati stimabile?:confused:

E adevarat ca amintirile sunt bune dar :coffee:nu numai la gura focului.

Oricum e interesant ce ziceti deorece o declaratie data in fata avocatului ar putea echivala cu o acceptare tacita a mostenirii chiar daca nu ar avea putere de acceptare expresa a succesiunii.:rolleyes:

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Acceptarea succesiunii ContSters78406 ContSters78406 Am o intrebare:declaratia de acceptare a succesiunii care se face in termen de 6 luni de la decesul unei persoane la un notar public trebuie sa fie insotita si ... (vezi toată discuția)
Se poate sa ma scoata de la mostenire? suciu_diana suciu_diana Buna ziua, este vreo posibilitatea legala ca o ruda, care are si ea dreptul la mostenire, sa faca succesiunea fara mine, in ideea de a ma indeparta de la ... (vezi toată discuția)
Duplicat certificat de deces buna seara, fratele mamei a decedat ... Vlad1968 Vlad1968 Duplicat certificat de deces Buna seara, fratele mamei a decedat de curand (locuia in alta localitate). Ei sunt 3 frati. Al treilea frate detine certificatul ... (vezi toată discuția)