avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acceptarea succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acceptarea succesiunii

Am o intrebare:declaratia de acceptare a succesiunii care se face in termen de 6 luni de la decesul unei persoane la un notar public trebuie sa fie insotita si de anexa 23 sau pur si simplu se depune la notar fara sa fie necesara alte documente (titluri de prorpietate etc).
Intreb pentru ca am vrut sa incep succesiunea dar sunt o groaza de acte gresite(titluri de proprietate prost intocmite) si in termen de 6 luni nu am cum sa incep succesiune.

MUltumesc pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: ContSters78406 , utilizator 08:11, 10 Aprilie 2009
Trebuie sa verificati cine a intocmit actele de proprietate si acele acte care sunt gresite , dar pentru a deschide succesiunea este nevoie doar de certificatul de mostenitor si bunurile care alcatuiesc masa suuccesorala.
Acceptarea mostenirii la notar e una si deschiderea succesiunii e alta.
Puteti da declaratia de acceptare a mostenirii la notar fara a deschide mostenirea.

avocat Claudiu Lascoschi
Prin simpla cerere de deschidere a succesiunii lasata de defunctul X, se considera ca petentul a facut acel demers in vederea acceptarii si nu a renuntarii la succesiune.
Astfel, veti merge la notar, veti da o declaratie de acceptare a averii succesorale dupa defunctul X si atat. Dupa ce obtineti actele de proprietate ale bunurilor defunctului ce urmeaza a face obiectul dezbaterii succesorale, le veti prezenta si vi se va elibera certificat de mostenitor, dv. si celorlalti succesibili care au acceptat mostenirea in termenul de optiune succesorala. ;)
ralucastefan2007 a scris:

Trebuie sa verificati cine a intocmit actele de proprietate si acele acte care sunt gresite , dar pentru a deschide succesiunea este nevoie doar de certificatul de mostenitor si bunurile care alcatuiesc masa suuccesorala.

Nu prea am inteles : pentru a deschide succesiunea este nevoie doar de certificatul de mostenitor...?????
Succesiunea se dezbate tocmai pentru emiterea certificatului de mostenitor astfel incat mostenitorii sa obtina un drept de proprietate determinat asupra bunurilor ale defunctului. ;)


DOMNULE NOTAR PUBLIC,





Subsemnatul(a) …………., domiciliat(a) in ……………………………………………………………………………….



In temeiul art. 689 C. civ., declar ca:



ACCEPT EXPRES SUCCESIUNEA



defunctului(ei) …………, decedat(a) la data de …….., cu ultimul domiciliu in ……….., al carui mostenitor legal (sau testamentar) sunt.



Va rog sa inregistrati aceasta cerere in registrul de acceptare a succesiunilor.





Data depunerii Semnatura,

………. …………..

Alte discuții în legătură

Succesiune tanasecatalin41@yohoo.com tanasecatalin41@yohoo.com maximul de ani pentru deschiderea succesiuniisi pasii ce trebuie urmati+actele necesare(cred ca au trecut vreo 15 ani) (vezi toată discuția)
Obligativitatea de a indica succesorii monahelenus monahelenus Ce pot face daca citarea la succesiunea dupa bunici a venit dupa termenul de 6 luni. eu nu am avut cunostinta de decesul acestora. Mai am vreo sansa de a ... (vezi toată discuția)
Succesiune ionescu_anamar ionescu_anamar Vreau sa fac succesiunea dupa mama, de la moartea careia a trecut deja un an.La aceasta succesiune ar trebui sa participe sotul ei(s-au casatorit cu un an ... (vezi toată discuția)