Ce se intampla spre exemplu daca sotia supravietuitoare ,ca unic mostenitor de drept ,nu deschide si deci nu accepta succesiunea in termenul de 6 luni ? Cui ii revin bunurile decedatului ?
E greu de crezut ca sotia supravetuitoare nu accepta " tacit" mostenirea cuvenita de pe urma sotului decedat, avand acelasi domiciliu si, implicit bunuri obtinute in timpul casatoriei, pe care aceasta le foloseste si dupa moartea sotului.
Prin urmare, neprezentarea la notar a sotiei nu echivaleaza cu neacceptarea mostenirii.
Succesiunea se deschide prin moarte. Moştenitorii pot eventual să ceară deschiderea procedurii succesorale. E altceva.
Ca orice moştenitor, şi soţia trebuie să accepte (expres sau tacit) succesiunea în termenul de 6 luni de la deschiderea ei (de la moartea autorului succesiunii). Sancţiunea pentru neexercitarea dreptului de acceptare este decăderea din calitatea de moştenitor. Soţia va rămîne străină de succesiune, aceasta fiind deferită descendenţilor sau, în lipsa acestora, părinţilor, fraţilor şi surorilor defunctului, urmînd ascendenţii ordinari şi apoi colateralii ordinari (dacă au acceptat).
În lipsa oricăror acceptanţi dintre cei de mai sus, succesiunea revine statului.
Daca defunctul nu a avut descendenti atunci parintii, fratii, surorile defunctului pot cere deschiderea procedurii succesorale cu conditia ca acestia sa fi acceptat la randul lor succesiunea ( expres sau tacit) in termen de 6 luni de la data decesului.
Acestia o pot face fie la notar, fie la Judecatoria din raza teritoroala unde defunctul a avut ultimul domiciliu.
Multumesc pentru idei, asa am inteles si eu legislatia si asta am citit si pe alte forumuri. Concret inteleg insa ca ,in cazul in speta, sotia poate obtine certificat de mostenitor de la notar si in afara termenului de 6 luni pentru ,ca desi legea ii da dreptul, statul nu intentioneaza sa actioneze in sensul preluarii mostenirii ramase vacante prin prescrierea termenului de acceptare.Dealtfel acesta e probabil si motivul pentru care s-a legiferat scutirea de impozit daca se deschide succesiunea dupa mai putin de 2 ani , altfel ce sens ar avea ,nu ?
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Mosteniri
ella2010
daca fratele meu in urmatoarele 6 luni,nu isi exprima dorinta de a participa la succesiune dupa mama noastra [tata a murit mai demult] mai are dreptul ... (vezi toată discuția)
Succesiune
MGabriel
Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate.
Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)
Succesiune
Annamaria29
Va rog frumos am o rugăminte cu privire la următoarea speţă. Cum se procedează la o succesiune la care: soţia decedează. Nu există copii. Succesiunea ... (vezi toată discuția)