Situatia prezentata de user:
Tatal acestuia a decedat in urma cu 7 luni. Exista 4 mostenitori: 3 frati si mama acestora. Mostenirea consta in terenuri agricole pe care tatal le-a mostenit de la mama lui si casa, propietate comuna, construita in timpul casatoriei si in care locuieste vaduva in prezent. Nici unul din frati nu doreste nimic din ce are familia, toti vor sa le lase mamei si dupa moartea ei sa fie impartit totul in mod egal.
Intrebarile userului:
Este adevarat ca succesiunea poate fi deschisa intr-un termen de 2 ani sau de 6 luni in cazul in care apar neintelegeri intre frati?
Trebuie neaparat facuta aceasta succesiune acum?
Poate mama fratilor sa se foloseasca de aceste bunuri(nu va fi vorba de nicio vanzare), ci numai sa ia dividentele de pe terenuri si noi fratii sa facem succesiunea si sa impartim bunurile dupa moartea mamei?
Persoanele care nu se intereseaza de aceste lucruri isi pierd dreptul la mostenire
Cum ar fi cel mai simplu de facut tinand cont de faptul ca userul nu este in tara?
Raspunsurile si explicatiile oferite de ceilalti useri pe aceasta tema:
Un user considera ca, in cazul in care se doreste ca totul sa fie lasat mamei, atunci trebuie renuntat in favoarea ei la mostenire. Acesta adauga si faptul ca exista un termen de 2 ani pentru succesiune. Insa, dupa 2 ani, daca nu a fost facut procedura si trebuie facuta, fata de ceea ce trebuie achitat la notar, se mai plateste si 1% pentru fiecare an in plus (peste primii 2) din contravaloarea bunurilor mostenite.
Un alt user recomanda ca nu ar fi indicat sa se renunte la mostenire, avand in vedere ca mama are o cota succesorala de 1/4 din masa succesora ramasa dupa tata, iar copii impart in mod egal restul de 3/4.
De asemenea, acest user pezinte si o situatie ipotetica privind modul in care se ajunge la pierderea mostenirii: daca mama s-ar recasatori, la decesul ei sotul supravietuitor ar avea o cota de 1/4 din averea ramasa dupa mama. Daca mama a luat TOT din masa succesorala ramasa dupa primul sot, atunci masa succesoarala ramasa dupa ea ar fi considerabil mai mare, iar cel de-al doilea sot al mamei ar putea fi "laureatul unui concurs de imprejurari favorabile lui" determinat de renuntarea copiilor la averea tatalui lor (nu cunoastem in ce masura acesta ipoteza nu se poate transforma in realitate).
Userul mentioneaza si ca acel termen de 6 luni este termenul de optiune succesoarala. In acest timp mostenitorul prezumtiv trebuie sa se decida daca accepta sau renunta la mostenire. Daca nu a facut o declaratie de acceptare a mostenirii sau daca in lipsa ei nu poate dovedi ca a acceptat tacit mostenirea, prin fapte sau acte care demonstreaza neindoielnic intentia de acceptare, poate fi socotit strain de mostenire.
Userul incheie spunanand ca a fost depasit termenul de optiune suscesoarala, ca atare ar trebui inceputa dezbaterea acestei mosteniri, cata vreme se mai poate miza pe intelegere.
Un alt user considera ca:
1. Termenul de 6 luni de la deces este pentru aceptarea expresa a mostenirii cand notarul emite certificat de mostenitor. Mostenirea se mai poate accepta si tacit.
2. Impozitul de 1% care se plateste pentru mosteniri este stabilit de codul fiscal, este un impozit relativ nou si se plateste o singura data, la dezbaterea mostenirii si iesirea din indiviziune, functie de stabilirea valorii imobilelor; pentru casa, primaria are o valoare care o trece in anexa 24.
3. Se poate alege o varianta mai putin costisitoare, tranzactia succesorala la Judecatorie si nu notarul, iar costurile se reduc 70%.
Pentru a ne pezenta opinia ta, te asteptam pe Forumul AvocatNet.
Comentarii articol (1)