avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... termen deschidere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

termen deschidere succesiune

Tatal meu a decedat acum 7 luni. Am ramas 3 mostenitori(frati) si mama. Am fost la un notar sa intrebam in ce termen trebuie sa deschidem succesiunea pentru a beneficia de acea reducere, ne-a spus ca in termen de 2 ani, termenul de 6 luni este in cazul in care apar neintelegeri intre frati si trebuie dezbatuta problema, asa este?

Dar intrebarea mea este urmatoarea: Trebuie neaparat sa facem aceasta succesiune acum? Nu putem sa lasam totul asa cum este acum? Mostenirea consta in terenuri agricole pe care tata le-a mostenit de la mama lui si casa propietate comuna(construita in timpul casatoriei cu mama si in care locuieste mama noastra acum). Poate mama sa se foloseasca de aceste bunuri(nu va fi vorba de nicio vanzare) ci numai sa ia dividentele de pe terenuri si noi fratii sa facem succesiunea si sa impartim bunurile dupa moartea mamei?
Noi in acest moment nu ne dorim nimic din ce are familia, vrem sa fie ale mamei si dupa moarte ei sa impartim in mod egal , mai ales pentru a nu plati si aceste sume destul de mari, pentru ca banuiesc ca am plati de 2 ori, o data daca deschidem succesiunea acum si a doua oara dupa moartea mamei cand iar trebuie facuta succesiune.

Ce sfaturi imi puteti da, cum ar fi mai bine de facut?

Incercand sa caut mai multe informatii aici, m-am cam speriat citind pe aici ca in cazul in care nu mergi la notar sa dai declaratie de acceptare a mostenirii, dupa expirarea termenului de 6 luni(1 an sau 2 care este termenul pana la urma?) de optiune succesorala veti fii considerati straini de succesiune si nu veti mai putea invoca vreun drept de mostenire


Ma puteti lamuri si pe mine cum e mai bine sa facem acum, mai ales ca eu nu sunt in tara.

Am mai intrebat pe cineva care este intr-o situatie asemanatoare si mi-a zis ca ei n-au deschis succesiunea, desi tatal lor a decedat de 15 an, urmand la fel a o face dupa decesul mamei lori.
Ma gandesc ca eu sunt in situatia in care incerc sa ma informez, pe aici, pe net, dar sunt oameni care n-au acces la informatie si nu cunosc legile, ei ce fac isi pierd dreptul la mostenire din nestiinta?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:27, 18 Iunie 2008
Daca doriti sa lasati totul mamei, atunci renuntati in favoarea ei la mostenire; nu exita un termen de 2 ani pentru succesiune, insa, dupa 2 ani, daca nu ati facut procedura si trebuie sa o faceti, in plus fata de ceea ce trebuie sa achitati la notar, mai achitati si 1% pentru fiecare an in plus (peste primii 2) din contravaloarea bunurilor mostenite; asa ca mai bine mergeti si rezolvati aceasta problema.
Nu sfatuiesc pe nimeni sa renunte la o mostenire... Sau mai bine zis am o vorba: Poti s-o faci, dar stii ce faci?

Mama are o cota succesorala de 1/4 din masa succesora ramasa dupa tata, iar copii impart in mod egal restul de 3/4.

Situatie ipotetica: Daca mama s-ar recasatori, la decesul ei sotul supravietuitor ar avea o cota de 1/4 din averea ramasa dupa mama. Daca mama a luat TOT din masa succesorala ramasa dupa primul sot, atunci masa succesoarala ramasa dupa ea ar fi considerabil mai mare, iar cel de-al doilea sot al mamei ar putea fi "laureatul unui concurs de imprejurari favorabile lui" determinat de renuntarea copiilor la averea tatalui lor (nu cunoastem in speta varsta mamei si nici in ce masura acesta ipoteza nu se poate transforma in realitate).

Termenul de 6 luni este termenul de optiune succesoarala. Este termenul in care mostenitorul prezumtiv trebuie sa se decida daca accepta sau renunta la mostenire. Daca nu a facut o declaratie de acceptare a mostenirii sau daca in lipsa ei nu poate dovedi ca a acceptat tacit mostenirea, prin fapte sau acte care demonstreaza neindoielnic intentia de acceptare, poate fi socotit strain de mostenire.

Pe notar (pe unii, ca sa nu generalizam) nu-l prea intereseaza sa explice cu lux de amanunte implicatia acestui termen. Si nu e prima data cand aud ca un notar a explicat mai bine implicatia termenului de 2 ani (de scutire de la plata impozitului pe mostenire) decat implicatiile termenului de optiune succesorala.

Oricum ati depasit termenul de optiune suscesoarala, ca atare ar trebui sa procedati la dezbaterea acestei mosteniri, cata vreme mai puteti mjiza pe intelegere (intradevar daca ceilalti mostenitori indreptatiti nu se prevaleaza de lipsa acceptarii in termen a mostenirii de catre unul din ei, depasirea termenului nu mai are prea mare importanta) dar daca lasati timpul sa treaca puteti avea surprize, mai ales pentru faptul ca nu va aflati in tara, iar sansele dvs. de a dovedi ca ati accptat tacit succesiunea scad considerabil.
sa lamurim un pic lucrurile:
1. Termenul de 6 luni de la deces este pentru aceptarea expresa a mostenirii cand notarul emite certificat de mostenitor. Mostenirea se mai poate accepta si tacit, cum e cazul dvs. ( ati facut o intelegere toti fratii, faceti anumite acte juridice: administrati pamintul, va ocupati sa il arendati, sa impartiti banii, etc.) Daca va intelegeti atat de bine, nu trebuie sa va sperie faptul ca nu ati incheiat si acte dupa tata.
2. Impozitul de 1% care se plateste pentru mosteniri este stabilit de codul fiscal, este un impozit relativ nou si se plateste o singura data, la dezbaterea mostenirii si iesirea din indiviziune, functie de stabilirea valorii imobilelor; pentru casa, primaria are o valoare care o trece in anexa 24.
3. Dvs. v-ati gandit f. bine, sa deschideti succesiunea dupa moartea ambilor parinti. Puteti alege varianta mai putin costisitoare, tranzactia succesorala la Judecatorie si nu notarul ( costurile se reduc 70%).
sdianaviolina a scris:

sa lamurim un pic lucrurile:
1. Termenul de 6 luni de la deces este pentru aceptarea expresa a mostenirii cand notarul emite certificat de mostenitor. Mostenirea se mai poate accepta si tacit, cum e cazul dvs. ( ati facut o intelegere toti fratii, faceti anumite acte juridice: administrati pamintul, va ocupati sa il arendati, sa impartiti banii, etc.) Daca va intelegeti atat de bine, nu trebuie sa va sperie faptul ca nu ati incheiat si acte dupa tata.
2. Impozitul de 1% care se plateste pentru mosteniri este stabilit de codul fiscal, este un impozit relativ nou si se plateste o singura data, la dezbaterea mostenirii si iesirea din indiviziune, functie de stabilirea valorii imobilelor; pentru casa, primaria are o valoare care o trece in anexa 24.
3. Dvs. v-ati gandit f. bine, sa deschideti succesiunea dupa moartea ambilor parinti. Puteti alege varianta mai putin
costisitoare, tranzactia succesorala la Judecatorie si nu notarul ( costurile se reduc 70%).




Multumesc tuturor pentru raspunsurile prompte. Ca sa lamuresc putin situatia, mama mea are acum 64 de ani si nu se pune problema sa se mai casatoreasca, deci ies din discutie problemele ce s-ar ivi in cazul in care noi am renunta in favoarea ei acum, dar ce m-a sfatuit si pe mine cineva ar fii urmatoarea situatie daca Doamne fereste mama ,,ar lua-o razna cu capul sa zicem" repet Doamne fereste nu se pune problema dar asta este situatia pe care mi-a explicat-o cineva ar putea in acest caz sa doneze toata averea unei terte persoane straine(fiind pe numele ei in cazul in care renuntam noi acum) sau sa fie fortata de anumite imprejurari(vedem cazuri in care batranilor li se iau casele fara ca ei sa stie nimic, semnand in necunostinta de cauza diverse hartii), deci ne supunem toti unui risc; in cazul in care ramane totul asa cum este acum situatia descrisa mai sus ar fii imposibila, cel mult mama ar putea sa-si cedeze numai cota ei si nu totul; deci ramane sa dezbatem toata mostenirea dupa moartea mamei(sa inteleg ca rationamentul nostru este bun, deduc din ce ati scris la punctul 3, iar la acel moment care speram sa fie cat mai indepartat si mama sa traiasca cat mai mult sa facem tranzactia succesorala la judecatorie si nu la notar, totusi vom plati atunci mai mult cu 1% pentru fiecare an de intarziere(am inteles eu bine?)


Este o situatie delicata sa vorbesti acum cu un parinte indurerat despre mostenire , succesiuni, despre faptul ca nu e bine sa renuntam noi in favoarea ei, de accea am zis sa lasam lucrurile asa cum sunt. Lucrurile par simple la prima vedere dar sunt ascunzisuri pe care nu le stii de multe ori.

In concluzie noi suntem in situatia in care acceptam tacit mostenirea, nu trebuie sa deschidem succesiunea acum daca nu dorim acest lucru si sa inteleg ca acel 1% impozit il platim o singura data la deschiderea succesiunii si nu platim suplimentar 1% pentru fiecare an de intarziere, am inteles bine?

Va multumesc inca o data.
Ultima modificare: Joi, 5 Iunie 2008
miki3, utilizator
Codul fiscal art 77 indice 1 alin 3

Pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

:-/ nu stiu de unde ideea asta cu 1% pe fiecare an.

Eu v-am dat mai sus doar un exemplu al posibilelor implicatii ale renuntarii, dvs. ati creionat altele... Oricare ar fie ele e bine sa le stiti si sa puteti aprecia consecintele viitoare.

Aeasta acceptare tacita nu e doar pe vorbe. Vorbe se pot spune acum, dar nu e deloc exclus (si exemplele din practica sunt cu gramada) ca vreun farate sa se razgandeasca si sa spuna/dovedeasca mai tarziu: eu am acceptat tacit succesiunea IN TERMENUL DE 6 luni (Atentie dicutam de acelasi interval in care se face si acceptarea tacita, ea nu se face dupa expirarea termenului) pentru ca am facut cutare act care are semnificatia acceptarii in timp ce fratele/sora mea nu a facut vreun act care are acesta semnificatie, deci mostenitor al tatalui sunt numai eu.
Am purtat chiar aici pe site o luuunga discutie cu o doamna care, fiind plecata din tara in termenul de acceptare a succesiunii a fost inlaturata de la mostenirea tatalui ei de catre mama si sora ei care au cerut sa se constate ca numai ele au acceptat mostenirea in termen.
Ultima modificare: Joi, 5 Iunie 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Succesiune MGabriel MGabriel Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate. Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)
Acceptare sau renuntare la mostenire bw_vision bw_vision Buna ziua! Ma puteti lamuri si pe mine, va rog, cum trebuie sa facem o succesiune? Mama a decedat, iar tata, sora mea si cu mine trebuie sa facem ... (vezi toată discuția)
Intoducerea succesiunii dupa termenul legal de 6 luni bogdAN818 bogdAN818 Va rog sa ma lamuriti privind urmatoarea situatie: tatal meu a decedat acum 7 ani, iar bunici mei de 3 ani(parintii tatalui meu). Bunurile sunt trecute pe ... (vezi toată discuția)