sdianaviolina a scris:
sa lamurim un pic lucrurile:
1. Termenul de 6 luni de la deces este pentru aceptarea expresa a mostenirii cand notarul emite certificat de mostenitor. Mostenirea se mai poate accepta si tacit, cum e cazul dvs. ( ati facut o intelegere toti fratii, faceti anumite acte juridice: administrati pamintul, va ocupati sa il arendati, sa impartiti banii, etc.) Daca va intelegeti atat de bine, nu trebuie sa va sperie faptul ca nu ati incheiat si acte dupa tata.
2. Impozitul de 1% care se plateste pentru mosteniri este stabilit de codul fiscal, este un impozit relativ nou si se plateste o singura data, la dezbaterea mostenirii si iesirea din indiviziune, functie de stabilirea valorii imobilelor; pentru casa, primaria are o valoare care o trece in anexa 24.
3. Dvs. v-ati gandit f. bine, sa deschideti succesiunea dupa moartea ambilor parinti. Puteti alege varianta mai putin
costisitoare, tranzactia succesorala la Judecatorie si nu notarul ( costurile se reduc 70%).
Multumesc tuturor pentru raspunsurile prompte. Ca sa lamuresc putin situatia, mama mea are acum 64 de ani si nu se pune problema sa se mai casatoreasca, deci ies din discutie problemele ce s-ar ivi in cazul in care noi am renunta in favoarea ei acum, dar ce m-a sfatuit si pe mine cineva ar fii urmatoarea situatie daca Doamne fereste mama ,,ar lua-o razna cu capul sa zicem" repet Doamne fereste nu se pune problema dar asta este situatia pe care mi-a explicat-o cineva ar putea in acest caz sa doneze toata averea unei terte persoane straine(fiind pe numele ei in cazul in care renuntam noi acum) sau sa fie fortata de anumite imprejurari(vedem cazuri in care batranilor li se iau casele fara ca ei sa stie nimic, semnand in necunostinta de cauza diverse hartii), deci ne supunem toti unui risc; in cazul in care ramane totul asa cum este acum situatia descrisa mai sus ar fii imposibila, cel mult mama ar putea sa-si cedeze numai cota ei si nu totul; deci ramane sa dezbatem toata mostenirea dupa moartea mamei(sa inteleg ca rationamentul nostru este bun, deduc din ce ati scris la punctul 3, iar la acel moment care speram sa fie cat mai indepartat si mama sa traiasca cat mai mult sa facem tranzactia succesorala la judecatorie si nu la notar, totusi vom plati atunci mai mult cu 1% pentru fiecare an de intarziere(am inteles eu bine?)
Este o situatie delicata sa vorbesti acum cu un parinte indurerat despre mostenire , succesiuni, despre faptul ca nu e bine sa renuntam noi in favoarea ei, de accea am zis sa lasam lucrurile asa cum sunt. Lucrurile par simple la prima vedere dar sunt ascunzisuri pe care nu le stii de multe ori.
In concluzie noi suntem in situatia in care acceptam tacit mostenirea, nu trebuie sa deschidem succesiunea acum daca nu dorim acest lucru si sa inteleg ca acel 1% impozit il platim o singura data la deschiderea succesiunii si nu platim suplimentar 1% pentru fiecare an de intarziere, am inteles bine?
Va multumesc inca o data.