Situatia prezentata de user
In urma unei succesiuni, bunurile decedatului au fost evaluate in felul urmator: un apartament in valoare de 1 miliard si jumatate de lei vechi si o masina in valoare de 65 milioane de lei vechi.
Decedatul avea trei urmasi: sotia si cei doi fii. Mostenirea a fost dezbatuta in urma cu un an. In urma impartirii mostenirii, userul a primit 140 de milioane de lei si masina.
De asemenea, el vrea sa realizeze si succesiunea dupa bunicul sau, tatal parintelui decedat, in urma caruia a ramas o casa cu 10 camere si 3 terenuri, pe care ar trebui sa le imparta impreuna cu unchiul sau, fratele tatalui, si cu bunica sa.
Intrebarile userului
Este corecta aceasta impartire? Daca nu, cand va putea recupera aceasta persoana restul de bani de pe urma tatalui daca a trecut un an de la dezbaterea succesiunii?
La evaluarea apartamentului a contat aparatura electronica si mobila?
Cum ar trebui procedat in cazul succesiunii de pe urma bunicului, astfel incat sa primeasca din partea cuvenita tatalui sau?
Raspunsurile oferite de useri pe aceasta tema
O persoana precizeaza ca , in cazul in care la succesiune vine sotul supravietuitor impreuna cu descendentii de gradul I, adica copiii, succesiunea se face in cote parte, dupa cum urmeaza:
-1/4 (2/8) ii revine sotului supravietuitor
-restul (6/8) se imparte intre descendenti.
De asemenea, aceasta persoana recomanda si o analiza amanuntita a certificatului de mostenitor si mentiunilor cuprinse in el.
Un alt user adauga ca, daca se are in vedere comunitatea de bunuri a sotilor, atunci trebuie tinut cont de cota de bun comun a sotului supravietuitor. Daca aceasta cota este de 1/2, atunci masa succesorala va fi, din punct de veder valoric, doar jumatate din valoarea totala a bunurilor, cealalta jumatate fiind de drept a sotiei supravietuitoare.
In acest caz, valoarea masei succesorale va fi de 1.565.000.000 :2, adica doar 780.000.000 lei, care se defera conform cotelor legale, adica 2/8 mamei si cite 3/8 fiecarui fiu. Asta insemnand ca, valoric, un fiu ia aproximativ 300.000.000 lei vechi.
Daca vor fi scazute si datoriile, precum si faptul ca unele cheltuieli privind inmormintarea au fost facute exclusiv de catre unul dintre mostenitori, sau daca cota din comunitate a sotului supravietuitor este mai mare de 1/2, atunci suma mostenita ar fi cam aceeasi cu cea obtinuta.
Insa, daca persoana in cauza a acceptat partajul, nu mai poate face nimic in aceasta privinta. Nu se poate invoca nici leziunea, ca viciu de consimtamint, deoarece persoana este majora. Eventual, se poate lua legatura cu un avocat care sa studieze toate actele - poate gaseste un temei pentru anulare, altul decat leziunea.
In privinta succesiunii dupa bunic, depinde de data decesului tatalui.
Daca a decedat inaintea bunicului, atunci se va culege succesiunea prin reprezentarea tatalui, dobandind din masa succesorala ceea ce ar fi dobandit el daca ar fi fost in viata la decesul bunicului, adica o cota de 3/8 din masa succesorala, care va fi mostenita impreuna cu fratele userului.
Daca tatal a murit dupa decesul bunicului, atunci este vorba despre doua succesiuni, prima dupa bunic, unde tatal in viata la acea data a mostenit cota de 3/8 din masa succesorala, iar a doua dupa tata, succesiune in care se va elibera un certificat suplimentar, mostenitori fiind mama, fratele si persoana in cauza, in cotele stabilite in certificatul initial (2/8, 3/8 si 3/8).
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)