avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... e corect?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

e corect?

am facut de curand o succesiune la apartament si masina. Apartamentul a fost evaluat la 1 miliard jumate si masina la 65 de milioane. La succesiune am fost doar eu , fratele meu si mama mea intre care s-a impartit. Eu am luat doar 140 de milioane si masina. E corect? ca nu stiu cum se calculeaza
Precizez ca succesiunea a fost pentru tatal meu care a decedat.
Cel mai recent răspuns: caponee , utilizator 19:17, 11 Decembrie 2008
In cazul in care la succesiune vine sotul supravietuitor impreuna cu descendentii de gradul I adica copiii, succesiunea se face in cote dupa cum urmeaza: 1/4 (2/8) ii revine sotului supravietuitor iar restul (6/8) se imparte intre descendenti.
Daca e sa ne luam dupa datele pe care ni le-ati dat, nu este tcmai corecta imparteala, dar poate ati omis anumite lucruri. Analizati cu atentie certificatul de mostenitor si mentiunile cuprinse in el.

Av. Julia Watkins
Dacă avem în vedere comunitatea de bunuri a soţilor, atunci trebuie să ţinem seama de cota de bun comun a soţului supravieţuitor. Dacă această cotă este de 1/2, atunci masa succesorală va fi, valoric, doal jumătate din valoarea totală a bunurilor, cealaltă jumătate fiind de drept a soţiei supravieţuitoare.

În acest caz, valoarea masei succesorale va fi de 1.565.000.000 :2, adică doar 780.000.000 lei, care se deferă conform cotelor legale, adică 2/8 mamei şi cîte 3/8 fiecărui fiu. Asta însemnînd că, valoric, un fiu ia cam 300.000.000 lei.

Dacă scădem şi datoriile, precum şi faptul că unele cheltuieli privind înmormîntarea au fost făcute exclusiv de către unul dintre moştenitori, sau dacă cota din comunitate a soţului supravieţuitor este mai mare de 1/2, ne apropiem de valoarea precizată de user.

Liviu S.Bordaş
Ultima modificare: Miercuri, 10 Decembrie 2008
themis, utilizator
Ce pot sa fac in situatia in care mostenirea sa dezbatut in decembrie anul trecut? Sper sa mai pot face ceva.
Legat de mobila din casa si aparatura nu se pune?
Vreau sa fac si succesiunea bunicului din partea tatalui, dar acolo este asa:
bunica care traieste si fratele tatalui meu. Vreau sa stiu cum pot proceda si cam cat imi revine mie. E vorba de o casa batraneasca de 10 camere si 3 terenuri.
Va rog daca stiti sa ma sfatuiti si va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 10 Decembrie 2008
caponee, utilizator
Dacă aţi acceptat partajul, nu mai puteţi face nimic în această privinţă. Nu puteţi invoca nici leziunea, ca viciu de consimţămînt, deoarece sunteţi major. Eventual, puteţi lua legătura cu un avocat care să studieze toate actele - poate găseşte un temei pentru anulare, altul decît leziunea.

În privinţa succesiunii după bunic, depinde de data decesului tatălui dumneavoastră.
Dacă a decedat înaintea bunicului, atunci veţi culege succesiunea prin reprezentarea tatălui dumneavoastră, dobîndind din masa succesorală ceea ce ar fi dobîndit el dacă ar fi fost în viaţă la decesul bunicului, adică o cotă de 3/8 din masa succesorală pe care o veţi culege împreună cu fratele dumneavoastră.
Dacă tatăl dumneavoastră a murit după decesul bunicului, atunci este vorba despre două succesiuni, prima după bunic, unde tatăl în viaţă la acea dată a moştenit cota de 3/8 din masa succesorală, iar a doua după tată, succesiune în care se va elibera un certificat suplimentar, moştenitori fiind mama dumneavoastră, fratele şi dumneavoastră, în cotele stabilite în certificatul iniţial (2/8, 3/8 şi 3/8).

Liviu S.Bordaş
Care sunt cotele care apar in certificatul acela pe care il vreti desfiintat?

Alte discuții în legătură

Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Cum deschid succesiunea in instanta marfan marfan buna ziua, am un bunic pentru care nu s-a deschis inca succesiunea. toate bunurile lui sunt insa trecute pe numele sotiei lui (bunica) si chiar, dintr-o ... (vezi toată discuția)
Cum trebuie sa procedez pentru a deschide un proces de succesiune ana_cristina_23 ana_cristina_23 Parintii mei au cumparat acum 7 ani un apartament,la scurt timp mama mea a decedat. Apartamentul este pe numele ambilor parinti, in momentul de fata as vrea sa ... (vezi toată discuția)