am un bunic pentru care nu s-a deschis inca succesiunea.
toate bunurile lui sunt insa trecute pe numele sotiei lui (bunica) si chiar, dintr-o eroare, pe numele celui de-al doilea sot al ei.
s-a facut succesiunea pentru bunica, s-au stabilit partile, in care au intrat in mod egal toti copiii bunicii (inclusiv cei din a doua casatorie)
intrebare: pot deschide succesiunea pentru acel bunic amintit la inceput, in conditiile in care masa succesorala - proprietati trecute pe numele lui - nu exista? Invocand ca proprietatile lui se afla in masa succesorala a bunicii?
Pentru ca exista acte care ar dovedi asta.
cine a murit primul, bunica sau bunicul? daca e bunicul, nu va mai trebuie asta, intrucat bunica, alaturi de alti mostenitori, l-a mostenit pe bunicul. Daca e invers, atunci se discuta despre masa succesorala dupa bunica, si sucesiunea dupa bunicul nu mai are obiect.
Eventual explicati mai detaliat de ce va intereseaza dezbaterea succesiunii dupa bunicul?
Daca tata nu poate dovedi ca a acceptat mostenirea dupa tatal lui, in termenul legal, de 6 luni si bunica a fost considerata ca a acceptat tacit intreaga mostenire ( ati spus ca dupa moartea ei s-au intocmit actele succesorale, bunurile fiind considerate ca fiind toate ale ei), nu vad ce se mai poate face.
Insa, cel mai bine e sa cautati un avocat si sa va prezentati cu toate actele pe care le detineti; el va va spune daca aveti sanse sa promovati o actiune pe aceasta tema.
Degeaba tatăl dv. era fiul bunicului dv. decedat, dacă nu a acceptat succesiunea expres sau tacit în termenul de opţiune succesorală de 6 luni de la data decesului bunicului, caz în care chiar dacă succesiunea s-a deszbătut ulterior, după expirarea termenului de opţiune succesorală, tatăl dv. a fost înlăturat de la masa succesorală prin efectul prescripţiei dreptului de opţiune succesorală, considerându-se astfel că tatăl dv. nu a avut niciodată calitatea de succesor.
În opinia mea, nu mai este nimic de făcut cu atât mai mult cu cât, bunicul a decedat în 1944, de atunci şi până acum nu s-a făcut nici un demers de către tatăl dv., mai mult, cu ocazia dezbaterii succesiunii după bunicul, tatăl trebuia să-şi exprime punctul de vedere la notar. Dacă nu s-a prezentat să accepte succesiunea după tatăl său, se consideră că a renunţat tacit la succesiune sau putea, la fel de bine, să renunţe în mod expres la moştenirea tatălui său în favoarea mamei, bunica dv. Acum şi bunica este decedată de 3 ani, şi s-a dezbătut şi moştenirea lăsată de aceasta.
Pasivitatea este sancţionată de lege! ;)
Succesiune
rada78
Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii cu privire la urmatoarea problema: tatal meu a fost casatorit de 3 ori iar primele 2 casnicii au rezultate 2 fete; in ... (vezi toată discuția)
Mostenire
Cristian6982
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine mama mea a murit acum 20 de ani iar tatal meu este casatorit legal de 18 ani cu a doua sotie. Noi suntem 3 frati, ... (vezi toată discuția)