avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii cu privire la urmatoarea problema: tatal meu a fost casatorit de 3 ori iar primele 2 casnicii au rezultate 2 fete; in cursul celei de-a 3 casatorii care a durat 11 ani a murit iar imobilul in care au stat a fost mostenire din partea parintilor lui ; sotia lui vrea acum sa isi treaca pe nume imobilul. Intrebarea este: ce drepturi avem eu si soara mea si ce drepturi are ea si a cata parte ne revine noua; poate sa treaca casa pe numele ei fara acordul nostru? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 16:26, 31 Octombrie 2011
nu va putea trece casa pe numele ei, casa este bun propriu al tatalui dvs. deci va intzra in masa succesorala integral. in concurs cu copii sotul supravietuitor ia 1/4 din avere.....deci se vor lua in calcul toate bunurile tatalui dvs., veti avea drepturi asupra bunurilor dupa dezbaterea succesiunii care se deschide la ultimul domiciliu al celui decedat.
Sotia supravietuitoare are dreptul la 1/4 din imobil iar dvs. cu sora dvs. la 3/4.
sotia mosteneste1/4 , iar dvs si sora, veti imparti 3/4. e important sa acceptati mostenirea in termen.
Daca nu au trecut mai mult de 6 luni de la decesul tatalui dv., mergeti repede la un notar si dati o declaratie de acceptare a succesiunii. Dupa ce acceptati succesiunea, dezbaterea acesteia poate avea loc oricand, dv. nefiind inlaturat de la mostenire.
Daca termenul a fost depasit si dv. nu aveti posesia imobilului sau nu ati facut acte de administrare a bunurilor succesorale etc., luati legatura cu fosta sotie a acestuia sa dezbateti succesiunea la notar. Daca aceasta va invoca decaderea dv. din dreptul de mostenitor pentru ca nu ati acceptat succesiunea dupa tata nici expres si nici tacit in termenul legal, atunci nu aveti ce face nici la notar, nici in fata instantei deoarece se considera ca prin neacceptarea succesiunii in termenul de optiune succesorala (6 luni de la deschiderea succesiunii, respectiv de la data decesului), expresa sau tacita, ati pierdut calitatea de succesibil si nu veti mai dobandi calitatea de mostenitor, considerandu-se ca niciodata nu ati avut o asemenea calitate.
Succes! ;)
buna ziua.
cand a decedat tatal dvs. ?
vocatie succesorala la succesiunea tatalui dvs. aveti toti descendentii ( din cele trei casatorii) si sotia supravietuitoare .
asa cum v-au spus colegii deja, succesorul care nu a acceptat succesiunea in termenul legal, poate fi decazut din termenul de a succede .
reveniti cu amanunte privind data decesului tatalui dvs., daca succesorii sau unii dintre ei au acceptat sau nu succesiunea, daca s-au facut acte de administrare a bunurilor succesorale, etc. etc,.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama si sora nu vor sa-mi primesc partea de mostenire tuschiri tuschiri Tata a decedat in februarie 2009.El locuia impreuna cu mama intr-o casa facuta de ei,dar care era numai pe numele tatalui meu. Mai am o sora. Dupa deces mama ... (vezi toată discuția)
Succesiune corina achim corina achim Va rog sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare: care sunt pasii de urmat pentru a intra in dreptul meu de succesiune in urma decesului tatalui meu care a ... (vezi toată discuția)
Sucesiune marianbica marianbica Buna ziua,va rog sa ma ajutati sa inteleg un lucru. In 1991,13 ianuarie defunctul decedeaza.Raman mostenitori sotia defunctulu + 8 copii.Are loc ... (vezi toată discuția)