avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Va rog sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare: care sunt pasii de urmat pentru a intra in dreptul meu de succesiune in urma decesului tatalui meu care a avut loc acum 9 ani. mentionez ca mama traieste si am si o sora. as vrea sa stiu ce drepturi am, si de ce termen este vorba ceva de 6 luni de la deces. Nu mai pot cere acum partea mea? sau e vorba de altceva? va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 18:50, 13 Aprilie 2011
Termenul de 6 luni de la data decesului este termenul legal de optiune succesorala.Adica de acceptare sau renuntare expresa la mostenire, in fata notarului.
Daca va intelegi cu mama dvs. si cu sora, va prezentati toate 3 la notar.Presupun ca in acesti 9 ani ati facut anumite lucruri din care sa rezulte ca ati acceptat mostenirea in mod tacit, pentru a putea succede, in caz de conflict cu ceilalti succesibili, fiindca in acest caz succesiunea se dezbate in instanta.
Mama dvs. are dreptul la un sfert din bunurile patrimoniale ale tatalui dvs, in calitate de sotie supravietuitoare, iar 3/4 din bunuri se impart intre dvs. si sora .
In plus fata de ceea ce a spus colega de mai sus.... daca nu va intelegeti cu sora si mama, va trebui inaintata in instanta o actiune prin care sa solicitati dezbaterea succesiune ramase dupa tata. ATENTIE: in cazul in care nu ati acceptat succesiunea printr-o declaratie notariala expresa in termen de 6 luni de la decesul tatalui, va trebui sa demonstrati ca ati acceptat tacit succesiunea dupa tata (ati luat anumite bunuri de valoare ramase in urma succesiunii, ati folosit masina, casa, terenurile agricole etc. care erau pe numele tatalui).
1. Mergeti la un notar public, in raza teritoriala a Curtii de Apel unde se afla bunurile cele veti dobandi in calitate de succesor, pentru a va explica procedura si a deschide si dezbate succesiunea, urmand a primi certificatul de mostenitor.
2. Termenele sunt cele prezentate de colega emma...
3. Din totalul averii lasate de tatal-d-voastra, mamei ii revine 5/8, iar surorii si d-voastra impreuna va revine 3/8 pe care ii veti imparti in mod egal.
4. Dupa dezbaterea succesiunii si atribuirea fiecaruia cat anume ii revine cota sa parte se poate face fie partaj voluntar la notar fie partaj judiciar apeland la instanta de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune rada78 rada78 Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii cu privire la urmatoarea problema: tatal meu a fost casatorit de 3 ori iar primele 2 casnicii au rezultate 2 fete; in ... (vezi toată discuția)
Mama si sora nu vor sa-mi primesc partea de mostenire tuschiri tuschiri Tata a decedat in februarie 2009.El locuia impreuna cu mama intr-o casa facuta de ei,dar care era numai pe numele tatalui meu. Mai am o sora. Dupa deces mama ... (vezi toată discuția)
Succesiune zilzi zilzi Mama a murit pe 6.07.2010 si am ramas pentru dezbaterea succesiunii tatal meu si cu mine.Noi avem o relatie foarte stransa si o buna intelegere. Nu se pune ... (vezi toată discuția)