avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mama si sora nu vor sa-mi primesc partea de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mama si sora nu vor sa-mi primesc partea de mostenire

Tata a decedat in februarie 2009.El locuia impreuna cu mama intr-o casa facuta de ei,dar care era numai pe numele tatalui meu. Mai am o sora. Dupa deces mama si sora mea mi-au cerut sa renunt la partea ce-mi revenea.Ele stau in acelasi oras ,iar eu in altul.Pt. ca nu am vrut au refuzat sa mergem impreuna la notar pt. a face acceptarea succesiunii si au refuzat sa-mi dea certificatul de deces al tatalui. Am cerut de la primarie certificat de deces si mi-am facut singura la notar act de acceptare a succesiunii in termen legal de 6 luni.Mai mult, mama la dat afara din casa pe fiul meu care statea acolo fiind student,eu locuind in alt orasTata mai avea numai pe numele lui niste conturi in banci si un autoturism.Nici acum nu ne putem intelege.Urmeaza sa le dau in judecata. Ele spun ca nu si-au facut acceptarea succesiunii in termenul legal de 6 luni. In aceste conditii le ce am dreptul si-n ce proportie?Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 09:43, 28 Octombrie 2009
Masa succesorala se imparte in urm. cote:
1/4 sotia supravietuitoare
3/4 dvs si sora (3/8+3/8)

Eu n-as pleca de la premisa ca sunteti unica mostenitoare acceptanta, dar asta nu inseamna ca nu veti gasi avocati dispusi sa va imbete cu apa rece.

Ati procedat corect acceptand expres succesiunea, pentru ca, locuind in alt oras, ar fi fost greu sau aproape imposibil sa dovediti acceptarea tacita.

Dar asta nu insemna ca mama (locuind in imobilul succesoral) sau sora (folosind, bunaoara, autoturismul tatalui) nu vor putea sa faca aceasta dovada.

Pentru ca acceptarea nu e numai expresa (asa cum ati acceptat dvs. prin acea declaratie). Ea poate fi si tacita.
Acceptarea tacita rezulta din acte sau fapte pe care succesibilul n-ar fi putut sa le faca decat in calitatea sa de mostenitor acceptant (cum sunt actele de folosinta a bunurilor succesorale/ acte de administrare care nu au un caracter urgent si angajeaza viitorul; plata impozitelor; instrainarea unor bunuri, de regula bunuri mobile, din succesiune...etc).
Sunteti convinsa ca nu se vor gasi vreo 2 babe care sa povesteasca ce-au vazut/auzit ele la ...pomana de 40 de zile!? (situata in interiorul termenului de 6 luni, de prescriptie a dreptului de optiune succesorala)
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2009
romascanu, moderator
incearca sa vorbesti cu un avocat si sa faci tu primul pas, actiunea de partaj succesoral
Multumesc mult pt. raspunsuri.Nu consider ca sunt singura mostenitoare.Intrebam doar in conditiile aratate care este modul de impartire. Fiind singura care si-a facut in timp legal acceptarea succesiunii,Sigur ca mama are partea ei. "Am auzit" - si nu stiam daca este corect -ca in aceste conditii mama ramine cu 1/2 iar eu cu cealalta jumatate. Este posibil asa ceva?Practic nu doresc decit ca sa-mi fie trecuta pe nume partea ce-mi revine de drept. Atita timp cit mama traieste nu se pune problema partajului in fapt. Dar sora mea este in acelasi oras cu mama si are o influenta foarte mare asupra mamei. Daca nu fac acum nimic am toate sansele ca mama sa "vinda" tot surorii mele.Ea a fost cea care i-a cerut mamei sa-l dea afara din casa pe fiul meu,care de doi ani statea acolo,fiind student in orasul in care ele stau si stind la ei cu acordul ambilor parinti.Deci incerc sa-mi trec pe nume ce-mi revine dupa tata
cel mai bine ar fii sa va rezolvati aceasta problema , din punct de vedere legal.
avand in vedere faptul ca, sora dvs o poate influenta negativ pe mama dvs. , iarcomportamentul mamei vis-a-vis de nepotul ei lasa de dorit , chiar consider ca se impune rezolvarea legala a acestei situatii faptice !!

mama dvs ar fii avut dreptul la 1/2 din masa succesorala, in situatia in care bunurile ar fii fost comune.
iar din cele expuse de dvs. reiese ca bunul imobil ce face obiectul masei succesorale este bun propriu al tatalui dvs .
ca atare , cotele cuvenite succesorilor sunt cele prezentate de dna. romascanu .
si nu numai dvs si mama sunteti succesorii defunctului, ci si sora dvs ., careia i se cuvine acelasi procent ca si dvs .

avand in vedere situatia se impune investirea instantei de judecata cu actiunea partajului succesoral si iesirea din indiviziune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune corina achim corina achim Va rog sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare: care sunt pasii de urmat pentru a intra in dreptul meu de succesiune in urma decesului tatalui meu care a ... (vezi toată discuția)
Succesiune ionescu_anamar ionescu_anamar Vreau sa fac succesiunea dupa mama, de la moartea careia a trecut deja un an.La aceasta succesiune ar trebui sa participe sotul ei(s-au casatorit cu un an ... (vezi toată discuția)
Partaj cu sora Utilizator B Utilizator B Partaj cu sora. Buna ziua! Am probleme cu sora mea care nu a facut nimic pentru parintii nostri. Eu su sora mea locuim in strainatate dar de banii de ... (vezi toată discuția)