Situatia prezentata de user
In urma decesului parintilor, doi frati devin mostenitori ai unui apartament. Desi au trecut doi ani de la deces, unul dintre ei se opune vanzarii apartamentului si finalizarii succesiunii. Nu exista niciun testament, iar procedura de succesiune nu a fost finalizata din motive financiare.
Intrebarile userului
Se poate face un partaj silit? Daca da, cum se procedeaza?
Daca nu, cum ar trebui, totusi, procedat?
Va conta faptul ca unul dintre frati a platit intretinerea si utilitatile pentru acel apartament, atunci cand se va decide masa succesorala ? Care ar fi criteriile care decid valoarea masei succesorale?
Raspunsurile userilor pe aceasta tema
Un user raspunde afirmativ, se poate introduce partaj succesoral la instanta.Taxa de timbru initiala este de 39 lei, iar in cursul judecatii va trebui platit un expert care va evalua apartamentul (700-800 lei expertiza).
Un alt user considera ca in cazul in care exista neintelegeri intre mostenitori cu privire la masa succesorala si/sau intinderea drepturilor succesorale este recomandabil sfatul unui avocat pentru deschiderea succesiunii prin actiune in instanta de judecata. De asemenea, acesta adauga si faptul ca instanta competenta este cea de la ultimul domiciliu al defunctului.
Daca se ajunge la un acord, mostenitorii pot incheia o tranzactie in fata instantei de judecata, aceasta urmand sa pronunte o hotarare a judecatoreasca. De asemenea, acesta mentioneaza ca si cheltuielile sunt mai mici decat cele cu deschiderea succesiunii la notar.
Totodata se precizeza si faptul ca fratii vor primi cote egale din mostenire.
Daca unul dintre frati a platit utilitatile dupa deces se va tine cont. Daca a platit inainte, nu. Se va face o expertiza. Acelasi lucru este spus si de un alt user: cei doi frati vin in mod egal la mostenire, deci 1/2 de fiecare.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (3)