avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Masa succesorala dupa 2 ani de la deces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Masa succesorala dupa 2 ani de la deces

Buna ziua,

Voi merge la masa succesorala, dupa 2 ani de la deces si as vrea sa stiu urmatoarele, daca ma puteti ajuta:

1. taxele/costurile pentru dezbaterea succesorala la notar sunt mai mari dupa 2 ani de la deces sau diferenta era doar daca faceam succesiunea in decurs de un an?

2. dupa decesul mamei, acum 4 ani, am facut succesiune(suntem 3 frati). s-a impartit in 4 parti totul (tata + 3 frati). totusi in familie s-a stabilit ca unul dintre frati sa pastreze apartamentul parintilor, intrucat ceilalti doi si-au primit partea, cate un apartament de la parinti, cand parintii traiau. acum, la succesiunea dupa tata, se poate restabili partajul chiar daca la succesiunea dupa mama s-a impartit in parti egale?

Va multumesc anticipat,

Ioana
Cel mai recent răspuns: Mihaela Hornea , Avocat 18:36, 27 Mai 2010
1- Taxele notariale sunt mai mari acum, dupa doi ani. Erau minime daca deschideati succesiunea in termen de 6 luni de la deces.
2- Faptul ca dupa decesul mamei ai dezbatut succesiunea si nici unul nu ati renuntat, inseamna ca fiecare are cota egala (fratii) iar tata avea 1/2 partea sa plus 1/4 din partea sotiei. Daca verbal in timpul vietii parintii v-au dat fiecaruia partea ce vi se cuvenea, egal...logic si moral ar fi sa nu mai aveti pretentii. Insa legal la succesiunea dupa tata, fratii veti imparti masa succesorala ramasa de la acesta in mod egal. Cei care au primit in timpul vietii parintilor apartamente...pot renunta(asa ar fi corect).
Legal insa....se imparte masa succesorala in mod egal intre frati. Daca ajungeti in instanta cu partajul...se pot ataca actele de vz-c ale fratilor apreciindu-se ca este o donatie deghizata (greu de dovedit).
Mult succes.
av.M.Hornea
Va multumesc pentru raspuns. Mai indraznesc sa va cer doua lamuriri:

1. e o diferenta daca se face succesiunea dupa 2 ani sau dupa 2 ani si 6 luni sau 3 ani (acest 2 ani e un prag de taxare?)
2. pot ridica problema intelegerii din familie cand ma voi prezenta la masa succesorala (nu stiu daca ma exprim corect, unul dintre frati a aranjat sa mergem la un notar pt succesiune)

Va multumesc,

Ioana
1- Pragul nu este la doi ani ci la 6 luni. Succesiunea se dezbate cu costuri minime in termen de 6 luni.
2- Puteti merge la notar, toti mostenitorii legali si obtineti certificatul de mostenitor. Puteti face si partajul voluntar intre voi, la notar, daca va intelegeti.(costurile sunt insa pe masura).
Mai bine deschideti actiune in justitie, dupa obtinerea certificatului de mostenitor si desi timbrati cu 3 % din valoarea masei partajabile, la primul termen de judecata prezentanti o tranzactie incheiata intre voi si vi se restituie taxa de timbru.
Mult succes.
av.M.Hornea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine mosteneste ? doar copii sau si rudele de gr 1 mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua , Va rog sa ma ajutati cu un sfat . Dupa moartea unuia dintre parinti ( proprietari ai unui aparatament ) cu doi copii majori , mama in viata si ... (vezi toată discuția)
Despre succesiune michelle2011 michelle2011 Inainte sa se cunoasca,mbii mei parinti au avut cate o casatorie anterioara,din care au avut cate 2 copii fiecare. Dupa ce a divortat fiecare,lasand in urma si ... (vezi toată discuția)
succesiune - buna ziua, tata a fost recasatorit cu o femeie, in noiembrie ... moisetdo moisetdo Buna ziua, Tata a fost recasatorit cu o femeie, in noiembrie 2020 el a murit, in aprilie 2021 a murit si ea.Tata i-a facut donatie pe tot ce detinea din ... (vezi toată discuția)