Buna ziua ,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat . Dupa moartea unuia dintre parinti ( proprietari ai unui aparatament ) cu doi copii majori , mama in viata si unchi din partea tatalui decedat cine are dreptul la mostenire ? Cui se imparte apartamentul ? In afara de copii si sotia care sunt in viata pot participa si rudele de gradul 1 la succesiune ?
Ce trebuie sa fac eu ( copilul defunctului ) ca sa ma asigur ca doar eu si fratele meu vom mosteni si ca nici un frate al tatalui nu va avea pretentii ?
Daca deschidem succesiune ( eu , mama si fratele meu ) in maximum 6 luni de la moartea tatalui va fi mai ieftina ?
Multumesc
nu stiu dacă va fi mai ieftin depinde de onorariul notarial...
copiii exclud de la moștenire toate celelalte rude , deoarece sunt moștenitori rezervatari .Mama în viață vine la mostenire și dobândește 1/4 din partea defunctului dacă imobilul a fost doar al lui. Dacă părinții au fost coproprietari în codevălmășie pentru ca au dobândit proprietatea în timpul căsătoriei atunci mama va mosteni 1/4 din 1/2 defunctului adică 1/8 iar restul se împarte în mod egal între copii.:)
Corect raspunsul de mai sus. la a doua intrebare, mergeti si faceti succesiunea la notar intr-un termen de 6 luni, pentru a reitera ca acceptati succesiunea!
Costurile difera de la notar la notar si sunt mai mici daca faceti succesiunea in primele 6 luni de la deces si mai mari daca depasiti acest termen.Termenul in care se face scutire de la plata taxei de timbru la dezbaterea succesiunii este de 1 an de la data decesului!
Vocatie succesorala in cazul de fata au doar sotia supravietuitoare- mama dvs. si cei doi copii rezultati din casatoria cu defunctul tata.
Astfel, mama va avea o cota de 1/2 plus 1/4 din cealalta jumatate a defunctului, iar dvs. si fratele dvs. veti imparti o cota de 1/4.
Este necesara dezbaterea succesiunii in termen de 6 luni de la deces pentru a accepta mostenirea in acest termen, urmand astfel ca prin certificatul de mostenitor sa se stabileasca masa succesorala, calitatea de mostenitori si intinderea drepturilor succesorale.
Succsiune
sorimari
tatal meu a murit acum 14 ani,noi suntem 3 frati ,dupa moartea lui noi am renuntat la tot in favoarea mamei,acum a murit si ea ,putem sa dezbatem succesiune ... (vezi toată discuția)
Mostenire
verginica73
in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)