avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine mosteneste ? Doar copii sau si rudele de gr 1
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine mosteneste ? Doar copii sau si rudele de gr 1

Buna ziua ,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat . Dupa moartea unuia dintre parinti ( proprietari ai unui aparatament ) cu doi copii majori , mama in viata si unchi din partea tatalui decedat cine are dreptul la mostenire ? Cui se imparte apartamentul ? In afara de copii si sotia care sunt in viata pot participa si rudele de gradul 1 la succesiune ?
Ce trebuie sa fac eu ( copilul defunctului ) ca sa ma asigur ca doar eu si fratele meu vom mosteni si ca nici un frate al tatalui nu va avea pretentii ?
Daca deschidem succesiune ( eu , mama si fratele meu ) in maximum 6 luni de la moartea tatalui va fi mai ieftina ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 12:58, 10 Octombrie 2010
Dupa moartea tatalui mostenitori sunt sotia supravietuitoare si
copii.
Fratii tatalui dvs nu au nici un drept, neavand vocatie concreta la mostenire.
nu stiu dacă va fi mai ieftin depinde de onorariul notarial...
copiii exclud de la moștenire toate celelalte rude , deoarece sunt moștenitori rezervatari .Mama în viață vine la mostenire și dobândește 1/4 din partea defunctului dacă imobilul a fost doar al lui. Dacă părinții au fost coproprietari în codevălmășie pentru ca au dobândit proprietatea în timpul căsătoriei atunci mama va mosteni 1/4 din 1/2 defunctului adică 1/8 iar restul se împarte în mod egal între copii.:)
Corect raspunsul de mai sus. la a doua intrebare, mergeti si faceti succesiunea la notar intr-un termen de 6 luni, pentru a reitera ca acceptati succesiunea!

Costurile difera de la notar la notar si sunt mai mici daca faceti succesiunea in primele 6 luni de la deces si mai mari daca depasiti acest termen.Termenul in care se face scutire de la plata taxei de timbru la dezbaterea succesiunii este de 1 an de la data decesului!
numai sotia si copiii decedatului mostenesc
Vocatie succesorala in cazul de fata au doar sotia supravietuitoare- mama dvs. si cei doi copii rezultati din casatoria cu defunctul tata.
Astfel, mama va avea o cota de 1/2 plus 1/4 din cealalta jumatate a defunctului, iar dvs. si fratele dvs. veti imparti o cota de 1/4.
Este necesara dezbaterea succesiunii in termen de 6 luni de la deces pentru a accepta mostenirea in acest termen, urmand astfel ca prin certificatul de mostenitor sa se stabileasca masa succesorala, calitatea de mostenitori si intinderea drepturilor succesorale.

Alte discuții în legătură

Succsiune sorimari sorimari tatal meu a murit acum 14 ani,noi suntem 3 frati ,dupa moartea lui noi am renuntat la tot in favoarea mamei,acum a murit si ea ,putem sa dezbatem succesiune ... (vezi toată discuția)
Mostenire verginica73 verginica73 in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)