avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de mostenitor, situatie complicata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de mostenitor, situatie complicata

Buna ziua. As vrea sami spuneti daca este legal sa se emita un certificat de mostenitor sotiei unui mostenitor decedat in cazul in care nu au copii. Avem un titlu de proprietate cu trei proprietari frati. Unul dintre ei decedat fara copii. dupa decesul lui sotia a facut un certificat de mosenitor pentru o treime din fiecare parcela. recent a decedat si ea. noi acum vrem sa facem iesirea din indiviziune, sa dezbatem mestenirea. Cine a ramas cu drept de proprietate in urma acestor soti fara copii? Fratii lui sau fratii ei in baza acelui certificat de mostenitor. Va intreb pentru ca consider ca nu e legal sa primeasca mostenire de la un proprietar cumnatii lui in defavoarea fratilor. Astept raspunsuri . Va multumesc
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 13:25, 23 Mai 2015
Sotia supravietuitoare are un drept de mostenire de pe urma sotului decedat.

Daca acum a decedat si sotia (adica cumnata dvs.) la mostenirea ei, vor veni fratii/surorile acesteia.

Deci iesirea din indiviziune o veti face cu acestia.


Va intreb pentru ca consider ca nu e legal sa primeasca mostenire de la un proprietar cumnatii lui in defavoarea fratilor


... asa este legal!
Fiind 3 frati, Fratele decedat avea dreptul la 1/3 din teren.

Sotia supravietuitoare a fratelui decedat fara copii vine la mostenire in concurs cu colateralii privilegiati (cei 2 frati in viata)
Dezbaterea mostenirii:
Art. 963
Moştenitorii legali
(1) Moştenirea se cuvine, în ordinea şi după regulile stabilite în prezentul titlu, soţului supravieţuitor şi rudelor defunctului, şi anume descendenţilor, ascendenţilor şi colateralilor acestuia, după caz.
(2) Descendenţii şi ascendenţii au vocaţie la moştenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colateralii numai până la gradul al patrulea inclusiv.
Art. 964
Principiile generale ale devoluţiunii legale a moştenirii
(1) Rudele defunctului vin la moştenire în următoarea ordine:
a) clasa întâi: descendenţii;
b) clasa a doua: ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi;
c) clasa a treia: ascendenţii ordinari;
d) clasa a patra: colateralii ordinari.
(2) Dacă în urma dezmoştenirii rudele defunctului din clasa cea mai apropiată nu pot culege întreaga moştenire, atunci partea rămasă se atribuie rudelor din clasa subsecventă care îndeplinesc condiţiile pentru a moşteni.
(3) Înăuntrul fiecărei clase, rudele de gradul cel mai apropiat cu defunctul înlătură de la moştenire rudele de grad mai îndepărtat, cu excepţia cazurilor pentru care legea dispune altfel.
(4) Între rudele din aceeaşi clasă şi de acelaşi grad, moştenirea se împarte în mod egal, dacă legea nu prevede altfel.
Art. 971
Vocaţia la moştenire a soţului supravieţuitor
(1) Soţul supravieţuitor este chemat la moştenire în concurs cu oricare dintre clasele de moştenitori legali.
Art. 972
Cota succesorală a soţului supravieţuitor
(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
(2) Cota soţului supravieţuitor în concurs cu moştenitori legali aparţinând unor clase diferite se stabileşte ca şi când acesta ar fi venit în concurs numai cu cea mai apropiată dintre ele.

Deci dupa decesul sotului, mostenirea decedatului se imparte astfel:
- sotia supravietuitoare : 1/2 din 1/3 = 1/6 din teren
- cei doi frati in viata : 1/2 din 1/3 = 1/6 din teren impreuna sau 1/12 din teren fiecare

La decesul sotiei fratelui pre-decedat, sunt cu vocatie la mostenire rudele defunctei şi anume descendenţii, ascendenţii şi colateralii acesteia (fratii/surorile ei), după caz.
Acestia au de impartit intre ei masa succesorala de 1/6 din teren


Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Mai 2015
legalmgm, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decesul unui sot in cadrul casatoriei cu separare de bunuri mia_delia mia_delia Buna ziua, ma intereseaza ce se intampla cu bunurile dobandite de un sot, dupa decesul acestuia, in cazul in care se opteaza pt regimul matrimonial cu ... (vezi toată discuția)
grupe de mostenitori negut negut Cite grupe sunt de mostenitori si in ce ordine vin la mostenire aceste grupe? multumesc de lamuriri (vezi toată discuția)
Mostenire costelino18 costelino18 [b]femeie ramasa singura. sotul decedat. nu are copii. intrebare : Sunt si alti mostenitori in afara sotiei?[/b] (vezi toată discuția)