avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Decesul unui sot in cadrul casatoriei cu separare de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Decesul unui sot in cadrul casatoriei cu separare de bunuri

Buna ziua,

ma intereseaza ce se intampla cu bunurile dobandite de un sot, dupa decesul acestuia, in cazul in care se opteaza pt regimul matrimonial cu separare de bunuri? In cazul in care sotul decedat nu are copii, averea dobandita din munca proprie va reveni celuilalt sot sau rudelor de sange ale decedatului ( frati/nepoti etc)?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gicu13 , utilizator 04:45, 6 Februarie 2015
averea revine moștenitorilor de drept - soție și frații decedatului.
gicu13 a scris:

averea revine moștenitorilor de drept - soție și frații decedatului.


Sa inteleg ca averea decedatului se imparte intre sotul supravietuitor ( care nu a avut nici o contributie la averea celui decedat) si rudele apropiate defunctului. In ce proportie se face impartirea averii? Altfel spus cate parti revin mostenitorilor?Va multumesc!
Nu ati zis ce rude exact are sotul, cota sotiei difera functie de clasa de miostenitori cu care vin in concurs.
Cand e vb de mostenire, nu conteaza faptul ca sotia nu a avut vreo contributie, nici fratii lui n-au avut , dar nu are nicio legatura cu mostenitul.
In lipsa unui testament, ce avea decedatul la data decesului se imparte intre mostenitorii legali.
Daca decedatul are numai frati in viata, sotia va mosteni jumatate, fratii impart egal cealalta jumatate.
Art. 972
Cota succesorală a soţului supravieţuitor
(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
(2) Cota soţului supravieţuitor în concurs cu moştenitori legali aparţinând unor clase diferite se stabileşte ca şi când acesta ar fi venit în concurs numai cu cea mai apropiată dintre ele.
(3) Dacă, în urma căsătoriei putative, două sau mai multe persoane au situaţia unui soţ supravieţuitor, cota stabilită potrivit alin. (1) şi (2) se împarte în mod egal între acestea.

Detalii: [ link extern ]
Va multumesc pt raspunsul detaliat! Pt completarea situatiei prezentate de mine, precizez ca sotul are doar un singur frate. Inteleg ca mostenirea decedatului se imparte 50%-50% intre sotie si fratele defunctului.
corect. .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune mass mass Buna ziua, sunt interesat de dezbaterea unei succecsiunii dar mai intai as vrea sa stiu daca am pentru ce, sa nu fac cheltuieli inutile. Mama s-a recasatorit ... (vezi toată discuția)
Drepturile sotiei cand sotul a decedat CristinaDv CristinaDv Buna ziua, As vrea sa stiu ce drepturi are sotia in cazul in care sotul (singur la parinti) a decedat. Nu au copii iar toate propietatile si bunurile lui au ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor, situatie complicata sionroxana63 sionroxana63 Buna ziua. As vrea sami spuneti daca este legal sa se emita un certificat de mostenitor sotiei unui mostenitor decedat in cazul in care nu au copii. Avem un ... (vezi toată discuția)