Desi in urma cu 3 ani, Senatul a adoptat un proiect de lege prin care s-ar asigura sterilizarea cainilor comunitari, precum si extinderea acestor masuri la pisici sau organizarea unor adaposturi eficiente sau pedepsirea cu inchisoare a celor care comit acte de cruzime fata de animale, Camera Deputatilor intarzie sa se pronunte asupra acestui proiect.
Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta nr. 155/2001 privind aprobarea porgramului de gestionare a cainilor prevede obligatia Consiliilor locale ale unitatilor administrativ-teritoriale de a amenaja, in functie de necesitati, Serviciul Public de Gestionare a cainilor, pisicilor si a altor animale. Astfel, modificarea OUG nr. 155/2001 s-ar realiza in sensul ca programul de gestionare ar avea in vedere, pe langa caini, si alte animale abandonate, inclusiv pentru animalele de talie mare.
In aceste adaposturi, consiliile locale ar putea avea incadra, minim, un medic veterinar si un tehnician veterinar. De asemenea, se va asigura un
program cu publicul de 8 ore.
Totodata, proiectul prevede eutanasia in cazul animalelor bolnave incurabil. Insa, diagnosticarea lor trebuie efectuata de o comisie din care vor face parte medicul veterinar si un reprezentant al unei organizatii neguvernamentale pentru protectia animalelor. Potrivit proiectului, eutanasia este, totodata, singura procedura admisa de suprimare a vietii animalelor.
In acelasi timp, eutanasierea animalelor bolnave irecuperabil se va realiza numai de medicii veterinari care poseda atestatul de libera practica.
In acelasi timp, conform prevederilor proiectului, in perioada de cazare in adaposturi a animalelor, cererile de revendicare au prioritate. Insa, daca in 10 zile nu sunt revendicate, acestea pot fi adoptate. Cererea de revenidcare se va face pe baza unei declaratii, urmand ca proprietarul sa achite cheltuielile medicale si de intretinere.
Totodata,
in adapost, animalele vor fi deparazitate, intern si extern, vaccinati, sterilizate, iar pentru identificare vor tauate si li se vor aplica crotaliere. Ulterior, dupa 10 zile de la efectuarea sterilizarii, animalele vor fi returnate in locurile de unde au fost capturate. Insa, atat puii de animale cu varsta de pana la 5 luni, cat si animalele care nu ar putea convietui in comunitate, vor ramane in adapost pana la adoptie.
Cadavrele animalelor, atat cele eutanasiate cat si cele colectate de pe strazi, vor fi incinerate, interzicandu-se folosirea lor pentru obtinerea de piei, grasimi, carne, faina proteica sau alte produse. In acest sens, nerespectarea acestor prevederi va constitui infractiune, urmand sa se pedepseasca cu
inchisoarea de la unu la 3 ani.
Adoptia animalelor va implica semnarea unei declaratii, precum si plata cheltuielilor medicale ale animalului. De la plata acestor costuri sunt, insa, exceptati pensionarii, studentii, persoanele cu handicap, persoanele cu venit minim si ONG-urile.
O alta masura propusa se refera la obligatia adaposturile de a tine
un registru special, vizat de medicul veterinar, in care sa fie mentionate urmatoarele detalii:
-data si locul capturarii
-data si ora cazarii in adapost
-caracteristici individuale ale animalului
-numarul de animale prinse, revendicate, adoptate, eutanasiate, motivul eutanasierii, substanta utilizata, seria flaconului
-data vaccinarii, sterilizarii
-data returnarii
-numarul fisei de adoptie/revendicare
-data predarii cadavrelor la firmele care vor efectua incinerarea si numele celor care au instrumentat manoperele respective.
Proiectul prevede si pedepsirea cu inchisoare de la 2 la 5 ani pentru persoanele care organizeaza sau participa la luptele cu animale. In acest sens, actele de cruzime fata de animale ar urma sa fie sanctionate cu o amenda penala de pana la 10.000 de lei si confiscarea animalelor.
Va prezentam ca fisier atasat proiectul de lege, in forma adoptata de Senat.
Comentarii articol (4)