Legea nr. 258/2013 pentru modificarea si completarea Ordonanþei de Urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 601, din 26 septembrie 2013, si urmeaza sa intre in vigoare, conform normelor de tehnica legislativa, la 3 zile de la publicare, adica in 29 septembrie.
Documentul a fost publicat la o zi dupa ce Curtea Constitutionala a hotarat ca prevederile sale sunt constitutionale, aceasta decizie fiind definitiva si general obligatorie:
"Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 30 de senatori cu privire la Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan. In esenta, Curtea a constatat ca dispozitiile declarate neconstitutionale prin Decizia Curtii Constitutionale nr.1 din 11 ianuarie 2012, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.53 din 23 ianuarie 2012, au fost puse de acord cu aceasta decizie, respectandu-se astfel dispozitiile art.147 alin.(2) din Constitutia Romaniei", se arata in documentul de presa dat publicitatii.
Acest lucru inseamna ca toti cainii fara stapan vor putea fi eutanasiati dupa 14 zile lucratoare, in cazul in care, in acest timp, nu au fost revedendicati sau adoptati.
Conform reglementarilor, cainii fara stapan sunt definiti astfel: “orice caine crescut, adapostit, tinut pe domeniul public, in locuri publice sau in spatiile adiacente acestora, in afara proprietatii stapanului sau a detinatorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv cei identificati prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare, stabilit de catre Autoritatea Nationala, Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor”.
Concret, cainii fara stapan vor fi cazati in adaposturile serviciilor pentru gestionarea cainilor fara stapan, pentru o perioada de 14 de zile lucratoare.
In acest termen, cainii capturati si inregistrati in evidentele adaposturilor pot fi revendicati sau adoptati dupa cum urmeaza:
- in primele 7 zile lucratoare de la data inregistrarii in evidentele adaposturilor, cainii pot fi revendicati de catre proprietari;
- dupa expirarea termenului de 7 zile lucratoare si pana la expirarea termenului de 14 zile lucratoare, cainii pot fi revendicati sau adoptati de catre persoane fizice sau juridice, din tara sau din strainatate, in conditiile legii;
Important! Revendicarea si adoptia sunt gratuite. Populatia trebuie informata despre existenta adapostului, programul de vizitare, posibilitatea de adoptie sau revendicare, prin afisare la sediul adapostului si al serviciului specializat.
Dupa ce trece perioada de 14 zile lucratoare, cainii nerevendicati sau neadoptati vor putea fi eutanasiati, in baza unei decizii emise de catre o persoana imputernicita in acest sens de catre primar, in termenul stabilit prin aceasta decizie.
"Termenul va fi stabilit avandu-se in vedere capacitatile de cazare si disponibilitatile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat", se mentioneaza in legea avizata de CCR. Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare caine in parte, iar pana la indeplinirea procedurii de eutanasiere, cainii pot fi revendicati sau adoptati.
Prevederile sunt mai dure in cazul cainilor bolnavi. Astfel, conform actului normativ, animalele bolnave incurabil, declarate ca atare in urma unui examen medical, efectuat de medicul veterinar (examen la care pot asista reprezentanti din partea organizatiilor neguvernamentale pentru protectia animalelor) in baza fisei de observatie, vor putea fi eutanasiate de indata.
"Eutanasia este un act de sacrificare prin procedee rapide si nedureroase. Eutanasia este singura procedura admisa de suprimare a vietii cainilor fara stapan", se mentioneaza in documentul citat.
Ce presupune adoptia?
Potrivit dispozitiilor legale, incredintarea cainilor spre revendicare si adoptie se face numai dupa ce acestia au fost consultati de catre medicul veterinar de libera practica, deparazitati, vaccinati antirabic, sterilizati si identificati prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.
Revendicarea si adoptia cainilor din adaposturi de catre solicitanti se fac pe baza unei declaratii-angajament (modelul este disponibil in fisierul atasat) si cu respectarea cumulativa a urmatoarelor conditii:
- prezentarea de catre adoptator a dovezii spatiului din care sa rezulte conditiile corespunzatoare de crestere si adapostire a cainilor;
- prezentarea de catre adoptator a dovezii resurselor materiale pentru cresterea si intretinerea cainilor;
- prezentarea de catre adoptator a acordului asociatiilor de proprietari sau, dupa caz, a vecinilor, in cazul adoptarii a mai mult de 2 caini;
- inregistrarea, imediat dupa adoptie, a cainilor in Registrul de evidenta a cainilor cu stapan.
Proprietarii sau detinatorii de caini, indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice, au obligatia identificarii acestora prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.
-----
Legea pentru modificarea si completarea OUG nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan a fost adoptata recent de Senat si Camera Deputatilor si pregatit pentru promulgare, la sase ani de la inregistrarea pentru prima data in Parlament (30 octombrie 2007, n.red.).
Puteti citi AICI forma legii aprobata de Parlament si pregatita pentru promulgare, iar AICI puteti urmari traseul legislativ al documentului. In zilele urmatoare, in sectiunea noastra de legislatie veti putea consulta si forma publicata in Monitorul Oficial.
Comentarii articol (216)