Legea care da posibilitatea autoritatilor publice locale de a opta pentru eutanasierea cainilor fara stapan din adaposturi, daca nu sunt adoptati in termen de 30 de zile, nu respecta dispozitiile Legii fundamentale, a decis Curtea Constitutionala miercuri, informeaza Mediafax.
Conform
agentiei de stiri Mediafax, judecatorii Curtii Constitutionale au admis, cu majoritate de voturi, sesizarea privind neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea si completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, facuta in 25 noiembrie 2011 de 70 de deputati PSD si 54 de deputati PNL.
Legea pentru modificarea si completarea OUG nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan a fost adoptata de Parlament, in luna noiembrie 2011.
Prevederile legii se refera la cainii fara stapan, acestia fiind definiti, potrivit noilor dispozitii, ca “
orice caine crescut, adapostit, tinut pe domeniul public, in locuri publice sau in spatiile adiacente acestora, in afara proprietatii stapanului sau a detinatorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv cei identificati prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare, stabilit de catre Autoritatea Nationala, Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor”.
Potrivit reglementarilor, consiliile locale trebuie sa infiinteze servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan, care vor organiza si gestiona o baza de date ce va cuprinde Registrul de evidenta a cainilor fara stapan capturati de pe raza unitatilor administrativ-teritoriale, dar si Registrul de evidenta a cainilor periculosi si agresivi. Deputatii au propus si ca toate aceste servicii specializate sa fie concesionate numai catre persoane juridice, asociatii sau fundatii care desfasoara activitati in domeniul protectiei animalelor.
De asemenea, din fonduri proprii, consiliile locale vor infiinta adaposturi destinate cainilor sau vor suplimenta numarul celor deja existente.
Totodata, consiliilor locale le revine obligatia de a asigura prin servicii specializate asistenta medicala veterinara prin contract, precum identificarea si inregistrarea cainilor.
“
Populatia trebuie informata in mod regulat despre existenta adapostului, programul de vizitare si posibilitatea adoptiei”, se mai prevede in noul act normativ.
Adaposturile vor fi deschise publicului de luni pana vineri, in intervalul orar 8.00 – 16.00.
Potrivit legii, cainii fara stapan vor fi adapostiti pe o perioada de cel mult 30 de zile. Dupa expirarea acestui termen, se da posibilitatea autoritatilor locale de a hotari, in mod autonom, in privinta acestora, animalele putand fi “pastrate in adaposturi, returnate in teritoriu, eutanasiate sau o combinatie a acestora”.
In acelasi timp, se prevede ca animalele bolnave grav, cele considerate agresive sau periculoase, dar si cainii de lupta si atac lasati in libertate, abandonati sau carora nu le poate fi identificat apartinatorul, sa fie eutanasiate in 3 zile lucratoare.
Catelusii cu varsta de pana la 5 luni pot ramane, conform legii, in adaposturi pana la revendicare sau adoptie, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 12 luni.
Legea defineste eutanasia ca fiind “
un act medical de sacrificare prin procedee rapide si nedureroase”.
Comentarii articol (197)