Persoanele care au nevoie de un transplant de organe vor putea beneficia de interventie, mult mai rapid, dupa ce Parlamentul European a aprobat o propunere de directiva privind standardele de calitate si siguranta pentru organele umane destinate transplantului, informeaza un comunicat al PE.
Astfel, directiva trateaza toate stadiile, incepand de la donare la transplantul efectiv. Deputatii au adoptat si o rezolutie care se refera la Planul de actiune al Comisiei privind donarea de organe.
In ultimii 50 de ani, transplantul de organe a devenit o practica obisnuita la nivel mondial, fiind deseori unicul tratament posibil.
In UE, pe listele de asteptare pentru un transplant de organe se afla in jur de 60.000 de pacienti si fiecare a 12-a persoana moare.
Studiile arata ca, rata donarilor de organe la nivel national si activitatile de transplant variaza enorm intre Statele Membre: de la 33,8 donatori la 1 milion de persoane in cazul Spaniei, la 1 donator pentru 1 milion de persoane in Romania.
In aceste conditii, standardele comune UE de calitate si siguranta ar facilita donarea de organe, transplantul si schimbul de organe intre tarile europene.
Compromisul la care s-a ajuns cu Consiliul a fost adoptat de Parlament cu 643 voturi pentru, 16 impotriva si 8 abtineri.
Garantarea calitatii si a sigurantei
Potrivit comunicatului, in fiecare tara se va desemna o autoritate competenta pentru standardele de calitate si siguranta a organelor umane destinate transplantului.
O astfel de autoritate ar urma sa elaboreze reguli care acopera toate stadiile de la donare pana la transplantul efectiv, in baza standardelor prevazute in prezenta directiva. Daca doresc, Statele Membre vor avea posibilitatea de a introduce reguli mai stricte.
Autoritatile vor aproba centrele de prelevare si de transplant, vor elabora sisteme de raportare si management pentru reactii adverse, vor colecta informatii legate de rezultatul transplantului si vor supraveghea schimbul de organe cu alte State Membre si tari terte. Trasabilitatea de la donator la pacient si vice-versa va face parte din acest sistem, in timp ce confidentialitatea si securitatea informatiilor va fi asigurata.
Directiva mai stipuleaza si nivelul minim de informatii care de regula vor trebui colectate pentru fiecare donare, dar anumite exceptii vor fi permise, daca analiza privind riscurile si beneficiile demonstreaza ca beneficiile depasesc riscurile. Statele Membre trebuie sa asigure un nivel de pregatire si competenta corespunzator al personalului implicat in acest proces.
Cooperarea intre Statele Membre
Pentru a facilita cooperarea, Comisia Europeana va crea o retea autoritatilor competente si va stabili procedurile de transmitere a informatiilor intre Statele Membre. Acestea vor putea incheia acorduri cu organizatiile europene de schimb de organe si vor putea delega activitati legate de schimbul de organe.
Statele Membre trebuie sa asigure cel mai inalt nivel de protectie a donatorilor in viata
„Donatia de organe umane trebuie sa fie "voluntara si neplatita", dar "principiul neremunerarii nu trebuie sa impiedice un donator viu sa primeasca o compensatie pentru cheltuielile suportate sau pentru pierderea de venituri din cauza donarii". In plus, Statele Membre trebuie sa interzica publicitatea pentru nevoia sau disponibilitatea de organe daca scopul este un castig financiar”, se explica in comunicat. .
Comentarii articol (0)