Persoanele care beneficiaza de un card national de asigurat si-ar putea da acordul pentru donarea organelor, prin introducerea pe card a unei optiuni de donare de tesuturi si organe in urma consimtamantului explicit a persoanei cu capacitate de decizie, potrivit unui proiect adoptat tacit de Senat.
In sedinta Senatului de luni, a fost prezentata o nota privind adoptarea tacita, prin implinirea termenului la data de 13 octombrie a propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
Astfel, initiativa vizeaza imbunatatirea donarii si transplantului de organe in conditiile cresterii numarului potentialilor receptori (bolnavii cu boli cronice in faza terminala de evolutie: renali, hepatici, cardiaci) si a scaderii continue a numarului de potentiali donatori
prin introducerea pe cardul national de asigurat a optiunii de donare de tesuturi si organe in urma consimtamantului explicit a persoanei cu capacitate de decizie.
Cresterea numarului de organe si tesuturi pentru transplant ar putea fi realizata prin
introducerea acestei optiuni pe cardului national de asigurat, prin manifestarea vointei individuale a asiguratului.
Modificarea Legii nr. 95/2006 presupune ca persoanele sanatoase, cu capacitate de decizie, sa isi exprime, inca din timpul vietii, vointa de a fi donator. In aceasta situatie, ar exista un consimtamant explicit, pe care nici macar familia, in momentul decesului persoanei, nu-l poate anula. In acest context, optiunea inregistrata pe cardul national de asigurat ar putea constitui baza registrului national de transplant.
Potrivit initiatorului,
deputatul Tudor Ciuhodaru, donarea de organe si transplanturile pot fi imbunatatite.
Numarul potentialilor donatori a scazut dramatic, in conditiile in care numarul celor ce au nevoie de un transplant este din ce in ce mai mare. Conform statisticilor prezentate, la sfarsitul anului 2008, existau 2.085 de pacienti romani care asteptau un rinichi, alti 350 de pacienti aveau nevoie de un transplant de ficat, iar inca 107 pacienti necesitau un transplant de cord. In 2009, au fost doar 44 de donatori. In acest moment, pe listele de asteptare, la nivel national sunt inscrise peste 2.500 de persoane, cererile privitoare la transplantul de rinichi si ficat crescand cu aproximativ 8 la suta anual.
Oficialii Agentiei Nationale de Transplant spun ca numarul donatorilor a scazut pe toate categoriile de transplant. In 2008, au fost 2,9 donatori in moarte cerebrala la un milion de locuitori, in conditiile in care nivelul mediu in tarile civilizate este de 15-20 de donatori la un milion de locuitori. Romania ocupa, astfel, penultimul loc in Europa la donarea de organe.
Opinia publica in Romania prezinta o rata de refuz a donarii de organe variind intre 20-60%. In 2001, au existat 21 de donatori cu moarte cerebrala, rata recoltarii multiorganice fiind de 61,9%. In 2002, numarul donatorilor de organe cu moarte cerebrala a scazut la 13, rata recoltarii multiorganice fiind de 85%. In 2003, numarul donatorilor de organe cu moarte cerebrala a fost de 8, rata recoltarii multiorganice fiind de 75%, tendinta de scadere mentinandu-se in continuare.
In aceste conditii, initiatorul proiectului considera ca trebuie creat un sistem prin care fiecare sa isi poata da din timpul vietii consimtamantul legat de optiunea donarii de tesuturi si organe, avand in vedere ca, in prezent, in Romania optiunea “pro” nu este facilitata.
Senatul este prima camera sesizata, proiectul fiind trimis spre dezbatere Camerei Deputatilor, forul decizional.
Va prezentam legea in fisier atasat.
Comentarii articol (3)