avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Accesul familiei la fisa medicala a unui pacient in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Accesul familiei la fisa medicala a unui pacient in moarte cerebrala

Familiei i-a fost solicitat consimtamantul pentru donarea organelor. Familia insa vrea o a doua opinie medicala inainte de a isi da consimatamantul pentru donare. Medicii refuza insa sa le puna la dispozitie actele necesare care sa includa innformatiile despre investigatiile, rezultatele, starea pacientului. Ce se poate face in aceasta situatie? Timpul este scurt iar situatia este foaret grava. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Paul878 , utilizator 12:48, 10 Aprilie 2014
Solicitați expres și în scris conducerii unității sanitare unde se află pacientul , o reexaminare a pacientului, pentru a vă putea da consimțământul pentru transplant, sau a refuza, în cunoștință de cauză. Ar trebui să beneficiați de sprijin în acest sens și aveți acest drept. Refuzul ar fi unul nejustificat și care ar putea prejudicia chiar posibilitatea altor bolnavi de a beneficia de onouă șansă la viață.

Vedeți Legea nr.95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, Art. 141-164
Și art 68 din Noul cod civil

Art. 146. - (1) Prelevarea de organe, ţesuturi sau celule de la donatorul viu se va efectua cu avizul comisiei de avizare a donării de la donatorul viu, constituită în cadrul spitalului în care se efectuează transplantul; această comisie va evalua motivaţia donării şi va controla respectarea drepturilor pacienţilor, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1.

(2) Comisia de avizare a donării de la donatorul viu va avea următoarea componenţă: un medic cu pregătire în bioetică din partea colegiului medicilor judeţean sau al municipiului Bucureşti, un psiholog sau un medic psihiatru şi un medic primar, angajat al spitalului şi având atribuţii de conducere în cadrul acestuia, neimplicat în echipa de transplant.
Va multumesc mult pentru informatii si lamuriri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legal ca o persoană fără discernământ să fie donator de organe? Marc122 Marc122 Salut! Rog un răspuns la întrebarea: este legal ca o persoana fara discernamant sa fie donator de organe? (vezi toată discuția)
Cat costa daca imi donez maduva osoasa si celule stern ? yoyoo yoyoo cat ma-ar plati un spital pt a face donatie de orice fel : maduva osoasa, celule stern sange .......etc =D>#-o:((:(( (vezi toată discuția)
Donatia de organe - o facem sau nu? ContSters20980 ContSters20980 Buna seara, As vrea sa va intreb daca cumva ati luat vreodata in considerare ideea donarii de organe pentru ipoteza in care patiti ceva si nu mai puteti fi ... (vezi toată discuția)