avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... spete
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

spete

Buna ziua. As dori sa intreb pe cineva, care se pricepe la dreptul penal, rezolvarea unei spete, care suna astfel :
" X, medic la un spital de urgenta a pelevat inima si dupa jumatate de ora si rinichii de la o persoana a carei activitate cerebrala incetase, dar care era ventilata cu ajutorul aparatelor. La cateva saptamani a decis sa recolteze ficatul, cu ajutorul parintilor acestuia, de la un nou-nascut anencefal care avea puls si care nu mai putea respira decat cu ajutorul aparatelor. "
Nu inteleg faptul ca in al doilea caz medicul de ce va raspunde pt art. 175 lit. d).
Cel mai recent răspuns: nyuszlinda , utilizator 12:02, 2 Martie 2012
Cred că in cel de al doilea caz, copilul nu se afla într.o stare de moarte iminentă, şi s.a apreciat că medicul deşi cunoştea acest lucru a procedat la prelevare prin aceasta provocând moartea copilului.
Pentru ca a fost comis omorul asupra unei fiinte in neputinta de a se apara.
de ce nu se afla intr-o stare de moarte? si asa nu putea respira in continuare, nu mai putea trai numai pe aparate.... Nu?
Uite aici legea care interzice prelevarea de tesuturi, organe de la persoanele lipsite de capacitate de exercitiu:
[ link extern ]

Titlul VI.
In situatia la care va referiti , in al doilea caz expus de dvs sunt incidente prevederile art.145 (1) din Legea nr.95/2006 care reglementeaza situatiile privind recoltarea unor organe de la minori :

ART. 145
(1) Se interzice prelevarea de organe, tesuturi si celule de la potentiali donatori minori in viata, cu exceptia cazurilor prevazute in
prezenta lege.

In aceasta situatie , nefiind respectate prevederile invocate mai sus , in mod cert organele de urmarire penala au dispus trimiterea in judecata a persoanei vinovate pentru infractiunea de omor calificat prev.de art.175 , probabil lit. b(interes material) si d (profitand de starea de neputinta a victimei de a se apara)
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2012
Radu Gabrian, Mediator

Alte discuții în legătură

Incadrare art 174-175 c p roberto3 roberto3 Buna seara! Am o nedumerire....care este minimul special si maximul special al art 174-175(lit i) ??? Cu alte cuvinte intre ce ani se incadreaza? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Tentativa de omor ContSters227688 ContSters227688 In seara de 17-18 octombrie ma aflam la domiciliul iubitului meu iar in jurul orei 1 am inceput sa ne certam din cauza fostului meu prieten. A inceput sa ma ... (vezi toată discuția)
Accesul familiei la fisa medicala a unui pacient in moarte cerebrala Paul878 Paul878 Familiei i-a fost solicitat consimtamantul pentru donarea organelor. Familia insa vrea o a doua opinie medicala inainte de a isi da consimatamantul pentru ... (vezi toată discuția)