Legea stabileste, mai exact, ca daca o persoana nu si-a exprimat in timpul vietii refuzul de a-si dona organele, se considera ca este implicit de acord sa le doneze dupa moarte. Initiativa este respinsa insa in mediul bisericesc.
In momentul de fata, legislatia din Romania nu permite prelevarea de organe si tesuturi decat daca persoana decedata si-a exprimat in timpul vietii acordul in acest sens, sau exista consimtamantul in scris al rudelor defunctului.
Prin acest nou proiect de lege este eliminata obligativitatea existententei acordului expres inca din timpul vietii.
Acrodul prezumat
Noua reglementare spune ca cei care, in timpul vietii, nu si-au exprimat refuzul de a-si dona organele, sunt implicit de acord sa le doneze dupa deces, iar asta se numeste acord prezumat.
Deputatul PSD Ovidiu Branzan, unul dintre initiatorii proiectului, spune ca in Romania se simtea acut nevoia unei astfel de reglementari.
"In tarile civilizate, cu o cultura buna, multi cetateni in timpul vietii isi dau un acord prezumat privind posibilitatea de a li se preleva organe in cazul decesului”, spune Ovidiu Branzan.
BBC: S-ar putea considera ca legea statueaza o obligatie pentru cetatean, daca nu aceea de a spune expres ca e de acord sa isi doneze organele dupa moarte, obligatia de a spune expres, in timpul vietii, ca refuza sa-si doneze organele?
Ovidiu Branzan: “Ati surprins cea mai mare sensibilitate a acestui proiect legislativ. Din acest motiv legea nu este inca definitivata. Ea urmeaza sa fie dezbatuta cand va ajunge la nivelul Camerei Deputatilor".
Asadar, cei care nu sunt de acord cu donarea de organe vor trebui sa mearga la un notar pentru a spune ca nu-si dau consimtamantul pentru prelevare, iar spitalele vor trebui sa aiba cunostinta de existenta acestui refuz.
Pe de alta parte, daca un pacient este de acord cu aceasta procedura, se poate inscrie in Registrul National al Donatorilor.
Cerere de organe
Daca o persoana nu spune clar “nu” donarii de organe, dar nu figureaza nici in Registrul de Donatori, atunci, in baza noii legi, medicii au dreptul sa preleveze organele sanatoase pentru care, asa cum spune si ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu - si el initiator alaturi de domnul Branzan - exista foarte mare cerere.
"Este nevoie, cred eu, de introducerea acordului prezumat astfel incat, si in Romania, sa se poata obtine mai usor organe ca sa putem face mai multe transplanturi”.
“Noi am alocat foarte multi bani pentru transplant. Din pacate, n-au putut fi utilizati nici anul trecut si, se pare, nici anul acesta, pentru ca nu sunt donatori”.
“Am stabilit fonduri, daca nu ma insel, pentru 250 de transplanturi si s-au facut sub 100”.
“Foarte multe vieti ar putea fi salvate daca ar fi mai multi donatori, chiar prin existenta acordului prezumat", spune la BBC ministerul Sanatatii Eugen Nicolaescu.
Nemultumirea Bisericii
Initiativa a starnit nemultumirea Bisericii Ortodoxe.
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica, a declarat la BBC ca Biserica Ortodoxa nu este impotriva transplantului de organe – pentru ca acesta ar reprezenta "expresia suprema a dragostei care trebuie manifestata de semeni", insa este impotriva consimtamantului prezumat.
"Potrivit moralei crestine, o astfel de prevedere, pe langa faptul ca ar introduce o serie de abuzuri, nu ar face altceva decat sa limiteze valoarea jertfei umane”.
“Fapta buna trebuie sa fie facuta in mod liber consimtit, ori prin acest consimtamant prezumat nu se face altceva decat sa se dea impresia ca trupurile noastre nu sunt altceva decat banci de organe", spune Constantin Stoica.
Proiectul a fost dezbatut de Senat in calitate de prima camera sesizata.
Decizia finala apartine insa deputatilor. Pana atunci, initiatorii promit ca vor organiza dezbateri publice si vor incerca sa tina cont si de pozitia Patriarhiei.
Comentarii articol (3)