Hotararea Guvernului nr. 459/2010 pentru aprobarea standardului de cost/an pentru servicii acordate in unitatile medico-sociale si a unor normative privind personalul din unitatile de asistenta medico-sociala
si personalul care desfasoara activitati de asistenta medicala comunitara a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 340, din 21 mai 2010.
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, al art. 9 alin. (3) din Legea-cadru a descentralizarii nr. 195/2006, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1. — (1) Se aproba standardul de cost/an pentru servicii acordate in unitatile medico-sociale organizate si administrate in conditiile legii.
(2) Standardul de cost prevazut la alin. (1) sta la baza determinarii necesarului anual de fonduri aferente functionarii unitatilor medico-sociale.
Art. 2. — (1) Nivelul standardului de cost/an/pat pentru serviciile acordate in unitatile medico-sociale este 29.865 lei si cuprinde urmatoarele categorii de cheltuieli:
a) cheltuieli de personal aferente medicilor si personalului medical, precum si cheltuielile cu medicamente si materiale sanitare;
b) cheltuielile de personal pentru personalul nemedical, precum si cheltuielile pentru hrana si bunuri si servicii necesare intretinerii si functionarii unitatilor medico-sociale, reparatii, consolidari, dotari.
(2) Cheltuielile prevazute la alin. (1) lit. a) se suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii, din sume alocate prin transferuri catre bugetele locale, in limita sumei de 8.804 lei/an/pat;
(3) Cheltuielile prevazute la alin. (1) lit. b) se suporta de la bugetul local, in limita sumei de 21.061 lei/an/pat.
(4) In situatia in care, drept urmare a nevoilor specifice si situatiilor particulare ale persoanei internate, costurile necesare furnizarii serviciului respectiv depasesc nivelul prevazut de standardul de cost, consiliile judetene, consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si consiliile locale ale municipiilor, oraselor si comunelor aloca sumele necesare din veniturile proprii.
Art. 3. — Normarea personalului din unitatile de asistenta medico-sociala se realizeaza dupa cum urmeaza:
a) personal medico-sanitar:
— un medic la 25 de paturi;
— un cadru sanitar mediu la 15 paturi/tura;
b) personal auxiliar:
— o infirmiera la 12 paturi/tura;
c) personal TESA (inclusiv personal de conducere):
— 10% din numarul total de posturi prevazut in statul de functii;
d) muncitori si alt personal de deservire:
— 10% din numarul total de posturi prevazut in statul de functii.
Art. 4. — Pentru a raspunde nevoilor beneficiarilor, precum si pentru a se asigura un minimum de calitate asistentei medicale comunitare, normarea personalului care desfasoara activitati de asistenta medicala comunitara se realizeaza potrivit urmatoarelor normative de personal:
a) un asistent medical comunitar la 500 de persoane asistate;
b) un mediator sanitar rom la 700 de persoane consiliate.
Art. 5. — Autoritatile administratiei publice locale care au in administrare unitatile medico-sociale si care au preluat activitatea de asistenta medicala comunitara raspund de repartizarea sumelor transferate din bugetul Ministerului Sanatatii pentru finantarea la timp si in bune conditii din bugetele proprii a sumelor necesare acestora, precum si de organizarea lor potrivit prevederilor legale.
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneaza:
Ministrul sanatatii,
Cseke Attila
Ministrul finantelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu
Bucuresti, 5 mai 2010.
Nr. 459.
Comentarii articol (0)