Atat asociatiile de proprietari, cat si persoanele fizice ar putea beneficia de credite cu dobanda fixa anuala si cu garantie guvernamentala pentru executarea lucrarilor de reabilitare termica la blocurile de locuinte si cladirile unifamiliale, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).
MDRT a elaborat
proiectul de lege privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala, care a
sigura cadrul normativ pentru contractarea unui credit in conditii avantajoase, cu dobanda fixa anuala si cu garantie guvernamentala de catre asociatiile proprietari sau persoanele fizice, pentru executarea lucrarilor de reabilitare termica la blocurile de locuinte/cladirile unifamiliale care nu necesita executarea unor lucrari de consolidare ale sistemului structural.
Potrivit MDRT, masura este necesara, cu atat mai mult cu cat, in ceea ce priveste sectorul energetic, Directiva 2006/32/CE privind eficienta energetica la utilizatorii finali si serviciile energetice si de abrogare a Directivei 93/76/CEE a Consiliului prevede, printre altele, ca statele membre sa ia toate masurile pentru imbunatatirea eficientei energetice la utilizatorii finali si stabilirea unei tinte nantionale de minimum 9% privind economiile de energie pentru al noulea an de aplicare a directivei.
Astfel, reabilitarea termica va reduce atat consumul de energie la utilizatorii finali, locuintele unifamiliale si blocurile de locuinte, cat si, implicit costurile de intretinere cu incalzirea.
Astfel, prin actul normativ MDRT propune un mecanism eficient de creditare a asociatiilor de proprietari/persoanelor fizice pentru realizarea lucrarilor de reabilitare termica a blocurilor de locuinte/ locuintelor individuale precum si de utilizare a surselor alternative de energie pentru prepararea apei calde de consum, iluminat si/sau incalzire, care va conduce la realizarea unor economii semnificative de energie, in special cu incalzirea in sezonul rece, la reducerea cheltuielilor cu incalzirea locuintelor pe perioada de iarna, respectiv la reducerea costurilor cu climatizarea pe perioada de canicula.
Totodata, prin proiectul de act normativ se completeaza obiectul de activitate al Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii – FNGCIMM, cu atributii de emitere de garantii in numele si contul statului pentru asociatiile de proprietari/persoane fizice pentru contractarea de credite pentru reabilitarea termica.
In acelasi timp, se prevede si adaptatarea reglementarilor speciale la nevoile de implementare a programului.
De asemenea, prin adoptarea prezentului act normativ se va realiza:
- degrevarea bugetului de stat de tipul de cheltuieli efectuate in temeiul Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, cu completarile ulterioare, in cazul blocurilor de locuinte ale caror asociatii de proprietari pot sustine financiar executarea lucrarilor reabilitare termica;
- sustinerea cresterii economice si contracararea efectelor negative pe care criza internationala actuala o poate avea asupra sectorului energetic.
Totodata, prin aplicarea masurilor de reabilitare termica prevazute in prezentul act normativ, pe termen scurt si mediu, se degreveaza bugetul statului de cheltuielile cu combustibilul utilizat, se reduc cheltuielile cu intretinerea locuintelor, se asigura sustinerea agentilor economici din domeniul constructiilor si se creeaza noi locuri de munca.
In prezent, OUGi nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, cu modificarile ulterioare, reglementeaza numai reabilitarea termica a blocurilor de locuinte.
In acest sens, in expunerea de motive a proiectului se arata ca, pentru reabilitarea termica a cladirilor unifamiliale si blocurilor de locuinte, persoanele fizice sau asociatiile de proprietari se confrunta cu dificultati in accesarea unui credit pentru executarea lucrarilor de reabilitare termica si/sau pentru utilizarea surselor alternative de energie. Aceste impedimente se datoreaza in principal lipsei legislatiei specifice de creditare a asociatiilor de proprietari, care sunt persoane juridice fara scop patrimonial si a persoanelor fizice pentru acest tip de credit, a conditiilor de rambursare a creditului de catre client, precum si a lipsei garantiilor solicitate de banci in temeiul normelor de creditare proprii.
Va prezentam in fisier atasat proiectul de lege.
Comentarii articol (2)