Prin normele juridice aplicabile exercitarii profesiei de avocat sunt stabilite, totodata, si obligatiile de plata a unor controbutii periodice catre Casa de Asigurari a Avocatilor (CAA). Astfel, Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor (INPPA) ridica un semn de intrebare privind regimul fiscal al acestor contributii, in special in ceea ce priveste deductibilitatea lor in vederea determinarii venitului impozabil.
Intr-o nota trimisa de INPPA catre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) privind deductibilitatea contributiei avocatilor la CAA, se arata ca, potrivit Legii nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat (Legea avocaturii), avocatii au propriul sistem de asigurari sociale. Acest sistem nu este, insa, integrat sistemului public de pensii si asigurari sociale, reglementat prin Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Dupa cum se arata in nota INPPA, existenta unor sisteme proprii de asigurari sociale este recunoscuta de principiu si, ulterior, permisa prin Legea nr. 19/2000.
Legea avocaturii prevede, insa, obligatia avocatilor inscrisi in barou, cu drept de exercitare a profesiei, de a contribui la constituirea fondului CAA.
INPPA subliniaza faptul ca
aceasta contributie este sursa principala de constituire a fondului CAA, fond destinat functionarii sistemului unic propriu si autonom de pensii, prin OUG nr. 221/2000 privind pensiile si alte drepturi sociale ale avocatilor. Conform acestui act normativ, avocatii au obligatia de a contribui la sistemul propriu de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. In acest sens, in nota trimisa catre UNBR se arata ca, avand obligatia de a contribui la sistemul propriu de pensii,
avocatii nu au obligatia legala de a contribui la sistemul public de pensii, ci doar posibilitatea suplimentara.
Natura juridica a contributiilor obligatorii datorate de avocati
De asemenea, prin OUG nr. 221/2000, avocatii dobandesc dreptul la pensie si la alte drepturi de asigurari sociale reglementate de lege prin executarea obligatiei de plata a contributiilor la sistemul de pensii ale avocatilor.
Contributiile obligatorii ale avocatilor la sistemul de pensii administrat de CAA sunt singurele care intemeiaza dreptul avocatilor la pensie si alte drepturi de asigurari sociale.
Astfel, INPPA precizeaza ca
contributiile obligatorii ale avocatilor datorate CAA sunt contributii de asigurari sociale, similare contributiilor de asigurari sociale datorate de alte persoane fizice sau juridice, conform legii, in cadrul sistemului public de pensii.
Deductibilitatea fiscala a contributiilor obligatorii
Art. 46 alin. 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal prevede ca veniturile obtinute de avocati prin exercitarea profesiei in oricare dintre formele de exercitare reglementate prin Legea avocaturii, cu exceptia societatii civile profesionale cu raspundere limitata, se incadreaza in categoria veniturilor din profesii libere, categorie de venituri obtinute de persoanele fizice din activitati independente.
“Ca element al regulilor generale de stabilire a venitului net annual din activitati independente, determinat pe baza contabilitatii in partida simpla, textul art. 48 alin 4 din Codul Fiscal enumera cu titlu general conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile aferente veniturilor pentru a putea fi deduse in vederea determinarii venitului net impozabil si a impozitului pe venit datorat. In detalierea acestor conditii generale cuprinse in art. 48 alin 4 din Codul Fiscal, care raman singurele elemente de determinare a cheltuielilor deductibile integral in conditiile in care textul Codului Fiscal nu contine o enumerare, chiar si exemplificativa a acestor cheltuieli, ci doar o enumerare a cheltuielilor cu deductibilitate limitata, respctiv a cheltuielilor nedeductibile, punctul 38 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal exemplifica o serie de cheltuieli deductibile integral in scopul determinarii venitului net impozabil”, se arata in nota INPPA.
Astfel, linia 15 a punctului 38 din aceste norme enumera expres, printre cheltuielile deductibile integral, “cheltuielile reprezentand contributiile pentru asigurarile sociale, pentru constituirea Fondului pentru plata ajutorului de somaj, pentru asigurarile sociale de sanatate, pentru accidente de munca si boli profesionale, precum si alte contributii obligatorii pentru contribuabil si angajatii acestuia.
De altfel, INPPA precizeaza ca enumerarea cheltuielilor deductibile limitat din art. 48 alin. 5 din Codul Fiscal cuprinde la litera j) categoria cheltuielilor “reprezentand contributii sociale obligatorii pentru salariati si contribuabili, inclusiv cele pentru asigurarea de accidente de munca si boli profesionale”, fara a fi specificata o limita a deductibilitatii acestor cheltuieli.
In aceste conditii, INPPA considera ca legea nu poate fi interpretata decat in sensul deductibilitatii integrale a acestor cheltuieli, plasarea sa in cuprinsul lain. 5 al art. 48 fiind irelevanta sub acest aspect, reprezentand o eroare tehnica legislativa.
De asemenea, potrivit notei, o astfel de interpretare este confirmata si de prevederile Normelor metodolgice la Codul Fiscal, care enumera expres aceste cheltuieli.
In acest sens, INPPA arata ca solutia nu poate fi diferita in ceea ce priveste regimul deductibilitatii fiscale a contributiilor sociale platite de avocati, in conditiile in care este acceptata deductibilitatea integrala a contributiilor sociale platite de celelalte categorii de persoane care obtin venituri din profesii libere sau de persoanele care obtin venituri din activitati comerciale, contributii care sunt platite sistemului public de pensii, fiind venituri la bugetul asigurarilor sociale de stat.
Inaplicabilitatea art. 48 alin. 5 lit. n) in ceea ce priveste contributiile de asigurari sociale
Prevederile art. 48 alin 5 lit. n) din Codul Fiscal instituie deductibilitatea limitata a cheltuielilor “re[rezentand contributiile profesionale obligatorii datorate, potrivit legii, organizatiilor profesionale din care fac parte contribuabilii, in limita a 5% din venitul brut realizat”.
Conform INPPA, textul are in vedere faptul ca acele contributii datorate, potrivit legii de organizare a profesiei, catre organizatia profesionala, include toate persoanele ce practica profesia respectiva.
Existenta unei legi de organizare a profesiei si a unei organizatii profesionale care asigura aplicarea acesteia si emite reglementari proprii profesiei respective in temeiul legii sunt presupuse de chiar definitia data de Codul Fiscal, in art. 46 alin 3, veniturilor din profesii libere ca fiind acele venituri obtine din exercitarea unor profesii reglementate. Astfel, INPPA subliniaza ca, printre sursele de finantare a functionarii organizatiilor profesionale, legile ce reglementeaza diversele profesii instituie, in sarcina persoanelor ce practica profesia respectiva si obligatia platii unor contributii periodice.
Totodata, potrivit art. 42 din Legea avocaturii,
avocatul este obligat sa plateasca acele contributii la formarea bugetului baroului din care face parte, contributii care se incadreaza in categoria contributiilor profesionale la care face referire art. 48 din Codul Fiscal.
“Avand in vedere natura juridica diferita a contributiilor profesionale datorate de avocat organizatiilor profesionale conform legii, respectiv Baroului si Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, pe de o parte, si a contributiilor de asigurari sociale care intemeiaza dreptul avocatului la pensie si alte drepturi de asigurari sociale, datorate sistemului autonom de pensii al avocatilor, infiintat conform legii in afara sistemului public de pensii si administrat de CAA, li
mitarea deductibilitatii fiscale aplicabila contributiilot profesionale nu va fi aplicabila contributiilor de asigurari sociale”, subliniaza INPPA.
Concluziile INPPA
In nota INPPA se arata ca, asemenea celorlalte categorii de persoane care obtin venituri din activitatea lor, avocatii au obligatia legala de a plati contributii de asigurari sociale ca temei al dreptului de a beneficia de pensie si alte drepturi de asigurar sociale.
In acelasi timp, avand in vedere ca avocatii au propriul sistem autonom de pensii si asigurari sociale, organizat conform legii si neintegrat sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, administrat de CAA, acestia au obligatia de a contribui la acest sistem propriu prin plati lunare.
Potrivit actelor nomative la care INPPA face referire,
avocatii nu au obligatia legala de a plati contributii catre sistemul publoc de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Contributiile platite de avocati, conform legii, sistemului propriu de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, administrat de CAA, sunt contributii sociale. “In niciun caz acestea nu pot fi calificate ca fiind contributii profesionale”, se specifica in nota trimisa UNBR.
Totodata, INPPA subliniaza faptul ca
contributiile de asigurari sociale platite de avocati catre CAA sunt deductibile integral in scopul determinarii venitului net impozabil si a impozitului pe venit datorat de avocati.
_
Va prezentam ca fisier atasat nota informativa trimisa de INPPA catre UNBR.
Comentarii articol (5)