Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a stabilit, printr-o hotarare adoptata in 15 decembrie 2012, ca avocatii ale caror contributii achitate la Casa de Asigurari a Avocatilor (CAA) se situeaza sub limita prevazuta de Statutul CAA au obligatia de a depune, pana la finalul anului urmator celui pentru care s-au achitat contributiile, declaratia finala si decizia finala de impunere, pentru a putea fi confruntate cu declaratiile in temeiul carora au fost achitate contributiile.
Atentie! Neindeplinirea acestei obligatii constituie, conform Hotararii UNBR, abatere disciplinara.
Potrivit documentului citat, se vor efectua inclusiv controale asupra modului in care legislatia in materia contributiilor este respectata, atat de avocati, cat si de structurile din cadrul sistemului. In acest sens, se va constitui un corp de control format din membri ai Consiliului UNBR, noul organism urmand a verifica grilele de salarizare a personalului din cadrul filialelor CAA si a organigramelor filialelor, prezentand Consiliului UNBR situatiile constatate la nivelul fiecarei filiale a CAA.
In preambulul Hotararii, Consiliul UNBR motiveaza ca masura a fost adoptata intrucat s-au constatat dificultati de ordin financiar la unele din filialele CAA, determinate de cuantumul scazut al contributiilor si de intarzierile la incasare ale acestora. In plus, s-a luat in considerare si "necesitatea luarii unor masuri de disciplinare a incasarii contributiilor si de verificare a corectitudinii declaratiilor in temeiul carora aceste contributii se incaseaza", mai arata UNBR.
Contributia la fondul sistemului de asigurari sociale si pensii
Avocatul inscris in Barou este obligat sa contribuie la constituirea fondului CAA, nivelul contributiei obligatorii fiind stabilit de catre Consiliul UNBR, potrivit nevoilor curente si de perspectiva ale Casei de Asigurari a Avocatilor. Contributia este neimpozabila si se datoreaza lunar de catre avocati, de la data inscrierii in tabloul avocatilor cu drept de exercitare a profesiei, ca stagiari sau definitivi.
Conform Hotararii UNBR nr. 722/2010, disponibila si in fisierul atasat, suma reprezentand cota individuala minima obligatorie este de 80 lei pentru avocatii stagiari si de 230 lei pentru avocatii definitivi. Totodata, cota maxima de contributie obligatorie este 1.150 lei, atat pentru avocatii stagiari cat si pentru cei definitivi. Aceste sume se aplica inca din 1 aprilie 2010, nefiind modificate pana in prezent.
La achitarea contributiei lunare, avocatul este obligat sa depuna si o declaratie pe proprie raspundere, care sa ateste veniturile realizate din onorarii in luna pentru care se plateste cota de contributie. Avocatul care plateste cota maxima de contributie nu are obligatia de a declara valoarea veniturilor suplimentare cotei platite.
Anual, dupa caz, contributia la fondul Casei de Asigurari a Avocatilor se va regulariza in functie de veniturile brute, realizate din onorarii. In acest sens, avocatii vor depune la filiala declaratie pe propria raspundere privind veniturile realizate din profesie pe anul anterior.
Avocatul care nu a platit contributia maxima este obligat sa depuna la filiala, in fiecare an, copia deciziei definitive de impunere in cel mult 15 zile de la data comunicarii acesteia de catre organul fiscal.
Pe baza declaratiilor avocatilor cu privire la veniturile lunare realizate din onorarii, Consiliul UNBR va stabili valoarea venitului brut pe profesie pe fiecare an.
Abaterile disciplinare
Potrivit Legii 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, neplata totala sau partiala a contributiei lunare de asigurari sociale catre sistemul propriu de asigurari sociale al avocatilor timp de 3 luni de la scadenta acestora si pana la lichidarea integrala a datoriilor atrage suspendarea calitatii de avocat a membrului CAA. De asemenea, suspendarea este determinata si de refuzul nejustificat de prezentare a actelor solicitate cu ocazia controlului efectuat de catre organele de control desemnate ale sistemului de asigurari sociale. Masura suspendarii inceteaza de drept la data prezentarii actelor la control.
Comentarii articol (0)