avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... avocatii beneficiaza de indemnizatia de crestere copil ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

avocatii beneficiaza de indemnizatia de crestere copil conform legii mamelor?

buna ziua
sunt avocat si doresc sa ma lamuresc asupra unei probleme.
in conditiile in care am avut un venit (din profesia de avocat, declarat lunar la CAA), sa zicem in cuantum de 40.000 lei (ian.2009, dec.2008, nov.2008, oct.2008,sept.2008,aug.2008, iulie 2008, iunie 2008, mai 2008, aprilie 2008, martie 2008, feb.2008) si am nascut in luna februarie 2009 pot sa-mi depun dosarul la stat pentru a obtine indemnizatia de crestere a copilului, cea de 85%, conform legii 257/2008?
pana acum nu am facut niciun demers in acest sens pentru ca am avut un venit lunar destul de bun dintr-o afacere proprie si dupa nastere am fost plecata din tara pana in prezent.
de asemenea, nu-mi este foarte clar nici modalitatea de calcul a acestui 85%?!si la ce anume se raporteaza? venitul net? si daca eu am iesit in pierdere pe anul fiscal 2008? are importanta daca am platit sau nu impozit?
daca depun dosarul la stat pot sa-l depun si la Barou astfel cum prevede statutul CAA?adica pot primi bani pentru copil din ambele parti?
stie cineva care sunt documentele necesare care trebuie depuse la dosarul de la stat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:47, 5 Septembrie 2009
Fiindca sunteti avocat, dati-mi o adresa de e-mail, va transmit OUG 148/2005 si Normele de aplicare si veti intelege mai bine decat v-as explica eu.
as prefera sa-mi explicati, daca se poate...daca nu, va multumesc oricum.
In sistemul de asigurari al avocatilor, Statutul Casei de Asigurari a Avocatilor ([ link extern ] / )

"Art. 91 - Cuantumul indemnizatiei lunare se stabileste in raport cu media veniturilor lunare pe primele 12 luni anterioare cererii, determinata in raport cu contributiile la sistem. "

Apoi in Regulamentul Casei de Asigurari a avocatilor este prevazut :
"Art 22^12 - (2) Calculul indemnizatiei prevazute la alin. 1 este urmatorul:
a) baza de calcul este [..] determinata de media contributiilor lunare efectiv platite la fondul CAA pe ultimele 12 luni;
b)cuantumul indemnizatiei [...] se determina prin aplicarea unui procent de 85% din venitul net aferent contributiei determinate cf lit a);
c) cuantumul indemnizatiei [...] nu poate fi mai mic de 40% si nici mai mare de 100% din venitul mediu brut lunar pe profesia de avocat stabilit de Consiliul UNBR"

Vedeti si Decizia nr.2 din 31.01.2006 a Consiliului CAAV referitoare la acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei 2 ani avocatilor asociaţi în societăţi civile profesionale de avocatură pe care o gasiti aici
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Septembrie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pt cresterea copilului la avocati ioana10 ioana10 Buna ziua. As dori sa va intreb in legatura cu indemnizatia de crestere a copilului in cazul unei avocate stagiare. Ma aflu in situatia de a incepe ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului pentru avocat MiriamT MiriamT Buna ziua, Sunt in bransa de 4 luni si urmeaza sa nasc in noiembrie. Mi-am platit sanatatea si la Casa de Asigurari a Avocatilor si la stat. As vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie maternitate voichita voichita Am fost admisa in baroul bucuresti acum un an si jumatate ca avocat definitiv (aveam vechimea necesara ca si consilier juridic) si urmeaza sa nasc cel de al ... (vezi toată discuția)