avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie maternitate

Am fost admisa in baroul bucuresti acum un an si jumatate ca avocat definitiv (aveam vechimea necesara ca si consilier juridic) si urmeaza sa nasc cel de al doilea copil la inceputul lunii decembrie si as vrea sa supun atentiei voastre chestiunea indemnizatiei de maternitate (IM).

Separat de sumele pe care le vom primi (sper) de la barou, exista posibilitatea sa beneficiam de la casa de asigurari de sanatate (in cazul meu, OPSNAJ) de plata unor sume cu caracter de IM in cuantum de 85% din venitul lunar net estimat la fisc in anul relevant. Se poate beneficia de aceste sume:
1. in baza platii unei sume de 0,85% din venitul lunar net estimat la fisc- se numeste contributie pt concediu medical, care nu este obligatorie pt avocati;
2. este necesara existenta unuii stagiu de cotizare de o luna anterior datei cand se solicita IM;
3. este necesara plata la zi a contributiei obligatorii de 6,5% (mai nou de 5,5%) la sanatate;

Din pdv al casei, nu este nicio problema daca se cumuleaza aceste sume cu cele de la barou. Pe de alta parte, conditia pe care o pune Regulamentul CAA este de a nu obtine venituri din profesie sau din alte surse (functii didactice in invatamantul superior, indemnizatii de parlamentar), ceea ce nu este cazul.

Am vrut s adeschid acest topic, pt ca am aflat absolut intamplator despre acdeasta posibilitate, pe care nimeni nu pare sa o cunoasca si care ne este de real folos.

Conform art. 84 din Statutul CAA, avem dreptul la o IM pe o perioada de 126 zile calendaristice (63 zile inainte si 63 zile dupa nastere), in cuantum de 90% din venitul determionat ca o medie a contributiilor lunare platite in ultimele 12 luni. Aceasta suma se va incadra conform Regulamentului CAA (Art. 20 (3) c)) intre cei 40% si 100% din venitul mediu brut lunar pe profesie stabilit de Consiliul UAR. Adica maxim 1350 lei minus 10% minus 62 lei.

Nu o sa ma mai refer la indemnizatia pt cresterea copilului, care s-a dezbatut pe larg aici: www.avocatnet.ro/content/for...
decat sub un singur aspect si sper sa ma poata lamuri cineva: mi s-a comunicat de la barou ca cei 1350 lei (brut) la care as avea dreptul pt ca am avut venituri mai mari de 1500 lei nu mi se vor acorda pe durata celor 2 ani, ci se va aplica un algoritm de calcul care va presupune ca se va face suma contributiilor mele la sistemul CAA de la data cand am fost admisa in avocatura si doar in limita acestei sume mi se vor da cei 1.350 lei, urmand ca dupa epuizarea acestui "cos" sa mi se dea suma minima, adica undeva in jur de 400 lei. Am studiat din scoarta in scoarta legislatia aplicabila, si nu am reusit sa gasesc un temei legal pt aceasta limitare. Cunoscand "profesionalismul" personalului baroului bucuresti, este inutil sa mai spun ca nimeni nu a stiut sa imi spuna de unde rezulta, ci doar ca asa stau lucruriole.

S-a mai confruntat cineva cu aceasta problema?

Eu una ma gandesc serios sa fac o cerere sa mi se confirme in scris care va fi modul de calcul al indemnizatiei pe durata CIC si care este temeiul legal si, in cazul in care se confirma ipoteza mai sus mentionata, sa gasesc o metoda de a contesta in instanta actul in cauza.

Astept cu interes raspunsurile voastre si sper ca v-am fost de folos cu informatia privind IM.
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2008
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: voichita , utilizator 15:55, 9 Decembrie 2009
Foarte interesanta discutia si felicitari pentru intentia de a nu pleca urechea la prostiile de care ne-ai povestit!

In alta ordine de idei, cred ca putem sa discutam si de faptul ca avocatele au dreptul la CIC din sistemul public, care de la 1 ianuarie se pare ca va fi mult mai avantajos :)
Cota de 0.85% nu este obligatorie pt Dvs; daca doriti insa sa beneficiati de plata celor 126 zile (pre si postnatal) trebuie sa fiti la zi cu 0.85%. Aceste 126 zile sunt platite de Casa de Asig de sanatate. Concediul de ingrijire copil pina la 2/3 ani e platit de Ministerul Muncii prin Directiile de munca judetene.Cred ca acestei directii ar trebui sa va adresati pt limitarea sumei de catre barou.
Cred ca n-ati inteles ca avocatii au sistem de asigurari separat si ca CIC se plateste din alte fonduri, in alte conditii si alt cuantum. Nu are nicio legatura Directia respectiva.
Exact cota de 0.85 nu este obligatorie, motiv pentru care mi s-a parut util sa informez si alte viitoare mamici avocate ca ea exista si ca pot beneficia de acele sume de la casa de asigurari de sanatate din sistemul public, in mod cumulativ cu indemnizatia de maternitate de la barou.

Cu privire la acea limitare, o sa incerc sa obtin o audienta la conducerea CAA in speranta obtinerii unor lamuriri si o sa va tin la curent cu privire la rezultatul acestor demersuri.

Este interesant de discutat cum ni se vor aplica noile modificari legislative in materia CIC din sistemul public. Recunosc ca nu am vazut textul exact al actului normativ asa cum a trecut el de parlament si nici nu stiu daca a fost promulgat deja de dl. basescu. Ma intreb cum se va determina baza de calcul in cazul nostru avand in vedere ca noi depunem la fiecare inceput de an o declaratie estimativa. Ar putea eventual sa ne ceara registrul actualizat de incasari si plati ce parere aveti?

Partea de calcul e intr-adevar o problema! Poate ca normele vor elucida aceasta problema, pentru ca altfel nu vad cum se poate calcula doar pe baza estimativei...

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pt cresterea copilului la avocati ioana10 ioana10 Buna ziua. As dori sa va intreb in legatura cu indemnizatia de crestere a copilului in cazul unei avocate stagiare. Ma aflu in situatia de a incepe ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului pentru avocat MiriamT MiriamT Buna ziua, Sunt in bransa de 4 luni si urmeaza sa nasc in noiembrie. Mi-am platit sanatatea si la Casa de Asigurari a Avocatilor si la stat. As vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)
Venit mediu brut lunar avocat 2008 Alina Defta Alina Defta Mă interesează să știu cât este acum, în 2008 venitul mediu brut lunar pe profesia de avocat. (vezi toată discuția)