Am fost admisa in baroul bucuresti acum un an si jumatate ca avocat definitiv (aveam vechimea necesara ca si consilier juridic) si urmeaza sa nasc cel de al doilea copil la inceputul lunii decembrie si as vrea sa supun atentiei voastre chestiunea indemnizatiei de maternitate (IM).
Separat de sumele pe care le vom primi (sper) de la barou, exista posibilitatea sa beneficiam de la casa de asigurari de sanatate (in cazul meu, OPSNAJ) de plata unor sume cu caracter de IM in cuantum de 85% din venitul lunar net estimat la fisc in anul relevant. Se poate beneficia de aceste sume:
1. in baza platii unei sume de 0,85% din venitul lunar net estimat la fisc- se numeste contributie pt concediu medical, care nu este obligatorie pt avocati;
2. este necesara existenta unuii stagiu de cotizare de o luna anterior datei cand se solicita IM;
3. este necesara plata la zi a contributiei obligatorii de 6,5% (mai nou de 5,5%) la sanatate;
Din pdv al casei, nu este nicio problema daca se cumuleaza aceste sume cu cele de la barou. Pe de alta parte, conditia pe care o pune Regulamentul CAA este de a nu obtine venituri din profesie sau din alte surse (functii didactice in invatamantul superior, indemnizatii de parlamentar), ceea ce nu este cazul.
Am vrut s adeschid acest topic, pt ca am aflat absolut intamplator despre acdeasta posibilitate, pe care nimeni nu pare sa o cunoasca si care ne este de real folos.
Conform art. 84 din Statutul CAA, avem dreptul la o IM pe o perioada de 126 zile calendaristice (63 zile inainte si 63 zile dupa nastere), in cuantum de 90% din venitul determionat ca o medie a contributiilor lunare platite in ultimele 12 luni. Aceasta suma se va incadra conform Regulamentului CAA (Art. 20 (3) c)) intre cei 40% si 100% din venitul mediu brut lunar pe profesie stabilit de Consiliul UAR. Adica maxim 1350 lei minus 10% minus 62 lei.
Nu o sa ma mai refer la indemnizatia pt cresterea copilului, care s-a dezbatut pe larg aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
decat sub un singur aspect si sper sa ma poata lamuri cineva: mi s-a comunicat de la barou ca cei 1350 lei (brut) la care as avea dreptul pt ca am avut venituri mai mari de 1500 lei nu mi se vor acorda pe durata celor 2 ani, ci se va aplica un algoritm de calcul care va presupune ca se va face suma contributiilor mele la sistemul CAA de la data cand am fost admisa in avocatura si doar in limita acestei sume mi se vor da cei 1.350 lei, urmand ca dupa epuizarea acestui "cos" sa mi se dea suma minima, adica undeva in jur de 400 lei. Am studiat din scoarta in scoarta legislatia aplicabila, si nu am reusit sa gasesc un temei legal pt aceasta limitare. Cunoscand "profesionalismul" personalului baroului bucuresti, este inutil sa mai spun ca nimeni nu a stiut sa imi spuna de unde rezulta, ci doar ca asa stau lucruriole.
S-a mai confruntat cineva cu aceasta problema?
Eu una ma gandesc serios sa fac o cerere sa mi se confirme in scris care va fi modul de calcul al indemnizatiei pe durata CIC si care este temeiul legal si, in cazul in care se confirma ipoteza mai sus mentionata, sa gasesc o metoda de a contesta in instanta actul in cauza.
Astept cu interes raspunsurile voastre si sper ca v-am fost de folos cu informatia privind IM.