Comisia Europeana a emis un avertisment impotriva Romaniei pentru ca nu a transmis planurile de management ale bazinelor hidrografice europene cerute de legislatia UE in domeniul apelor, informeaza un comunicat de presa al CE. Aceste planuri ar fi trebuit sa fie adoptate pana la 22 decembrie 2009.
Planurile de management ale bazinelor hidrografice se afla la baza Directivei cadru privind apa si sunt esentiale pentru indeplinirea obiectivului UE ca toate corpurile de apa din Europa sa fie in „stare buna” in 2015. alaturi de Romania, mai sunt vizate si Belgia, Cipru, Danemarca, Grecia, Irlanda, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovenia si Spania.
„Ma bucur ca majoritatea statelor membre au reusit sa transmita la timp planurile de management ale bazinelor hidrografice. Totusi, inca nu avem planurile pentru un sfert din teritoriul UE. Rog statele membre in cauza sa actioneze rapid, sa finalizeze consultarile publice si sa transmita planurile”, a declarat Comisarul european pentru mediu, Janez Potoènik.:
Primul avertisment catre douasprezece state membre privind planurile de management ale bazinelor hidrografice
Comisia trimite o prima scrisoare de avertizare catre douasprezece state membre in legatura cu lipsa planurilor de management ale bazinelor hidrografice cerute de Directiva-cadru privind apa.
Conform legislatiei, statele membre trebuiau sa publice cate un plan de management pentru fiecare district hidrografic cel tarziu la noua ani de la intrarea in vigoare a legislatiei. Statele membre strabatute de rauri internationale trebuie sa colaboreze pentru a elabora un singur plan de management al bazinului hidrografic international.
Statele membre trebuie sa consulte publicul si alte parti interesate in legatura cu planurile si sa publice versiuni de lucru ale acestora, acordand sase luni pentru primirea unor comentarii in scris. Date fiind aceste cerinte, consultarile publice ar fi trebuit sa inceapa cel tarziu in decembrie 2008.
Totusi, desi majoritatea statelor membre au transmis planurile, douasprezece state nu au facut acest lucru, iar in unele state membre inca nu au inceput consultarile. Pentru ca lipsesc planurile pentru un sfert din teritoriul UE, circa 31% dintre cetateni nu stiu sigur cum vor fi gospodarite resursele lor de apa.
Astfel, exista riscul ca obiectivele directivei sa nu fie indeplinite. Intarzierile prelungite vor avea un efect indirect asupra implementarii directivei in general, asupra stabilirii de masuri si, in cele din urma, asupra imbunatatirii mediului acvatic. Prin urmare, Comisia trimite un prim avertisment scris statelor membre in cauza, indemnandu‑le insistent sa accelereze procedurile de adoptare a planurilor. Statele membre au doua luni la dispozitie pentru a raspunde.
Planurile de management ale bazinelor hidrografice
Inovatoarea Directiva‑cadru privind apa, care a intrat in vigoare in 2000, ofera un cadru pentru managementul integrat al apelor in districtele hidrografice din intreaga Uniune Europeana, obligand statele membre sa protejeze si sa refaca toate corpurile de apa subterana si de suprafata (rauri, lacuri, canale si ape de coasta) pentru a obtine starea buna pana in 2015 cel tarziu.
Planurile de management ale bazinelor hidrografice ofera o viziune de ansamblu asupra principalelor probleme ale fiecarui district hidrografic si ar trebui sa cuprinda masurile specifice necesare pentru indeplinirea obiectivelor de calitate a mediului stabilite. In cazul in care se aplica scutiri, acestea trebuie justificate temeinic.
Comisia analizeaza din punct de vedere calitativ planurile primite, iar in 2012 va prezenta cel de‑al treilea raport privind punerea in aplicare a Directivei‑cadru privind apa. Raportul va evalua planurile si va oferi recomandari pentru o mai buna punere in aplicare a acestora. Raportul va fi folosit la elaborarea „Planului de salvgardare a apelor europene” din 2012.
Informatii suplimentare privind consultarea si stadiul adoptarii planurilor de management ale bazinelor hidrografice sunt disponibile aici.
Comentarii articol (0)