In primul rand, trebuie specificat faptul ca, potrivit legii (Legea apelor nr.107/96), albiile minore ale apelor de suprafata cu o lungime mai mare de 5 km si o suprafata a bazinului hidrografic mai mare de 10 kmp, apartin domeniului public. Prin albie minora intelegem suprafata de teren ocupata permanent sau temporar de apa care asigura curgerea nestingherita din mal in mal a apelor la niveluri obisnuite.
Albia majora este portiunea de teren din valea naturala a unui curs de apa, peste care se revarsa apele mari la iesirea lor din albia minora.
Potrivit legii, in zona cursurilor de apa pot fi amplasate numai anumite tipuri de lucrari, respectiv constructii si instalatii care asigura gospodarirea complexa a apelor, baraje si derivatii, lucrari de folosire a apelor pentru alimentari cu apa potabila, industriala si pentru irigatii, centrale hidroelectrice, amenajari turistice si de agrement, constructii de aparare contra inundatiilor, lucrari de canalizare si evacuare a apelor uzate, statii si instalatii de prelucrare a calitatii apelor uzate, traversari de albii cu lucrari de arta, conducte, linii electrice, amenajari si instalatii de extractie a agregatelor minerale din albii sau maluri, lucrari de prospectiuni de explorare/exploatare prin foraje, instalatii si aparatura pentru masuratori hidrometrice.
Este interzisa amplasarea in zona inundabila a albiei majore a obiectivelor social economice si, in special, a locuintelor.
Prin legislatia specifica domeniului de gospodarire a apelor (Legea 107/1996 cu modificarile si completarile ulterioare) sunt definite zonele de influenta a cursurilor de apa si a apelor statatoare si restrictiile ce se impun cu privire la constructiile ce se amplaseaza in interiorul acestora (albia minora, albia majora, zone de protectie caracteristice).
Amplasarea acestor obiective se poate aviza de catre Apele Romane in cazuri speciale, numai cu acordul riveranilor si dupa realizarea anticipata a lucrarilor si masurilor pentru evitarea pericolului de inundare si asigurare a curgerii apelor.