avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... distanta legala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

distanta legala

care este distanta legala detinuta de apele romane pe marginea unui riu ?
Cel mai recent răspuns: Cristian Fara , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 17:09, 4 Martie 2010
depinde de obiceiul locului
codul civil : "Art. 496. Tot ale proprietarului riveran sunt si pãmânturile lãsate de apele curgãtoare, când ele se retrag pe nesimtite de la unul din tãrmuri si se îndreaptã cãtre celãlalt tãrm; proprietarul tãrmului de unde apa s-a retras profitã de aluviune, fãrã ca proprietarul tãrmului opus sã poatã reclama pãmântul cel pierdut."

taluzul sus al albiei majore al raului e limita de proprietate!
ca sa faceti gard cereti certificat urbanism - AC de la primarie.

DAR exista si o lege a apelor , va dau cateva citate:
ART. 3
(1) Apartin domeniului public apele de suprafata cu albiile lor minore cu lungimi mai mari de 5 km si cu bazine hidrografice ce depasesc suprafata de 10 kmp, malurile si cuvetele lacurilor, precum si apele subterane, apele maritime interioare, faleza si plaja marii, cu bogatiile lor naturale si potentialul energetic valorificabil, marea teritoriala si fundul apelor maritime.
(2) Albiile minore cu lungimi mai mici de 5 km si cu bazine hidrografice ce nu depasesc suprafata de 10 kmp, pe care apele nu curg permanent, apartin detinatorilor, cu orice titlu, ai terenurilor pe care se formeaza sau curg. Proprietarii acestor albii trebuie sa foloseasca aceste ape in concordanta cu conditiile generale de folosire a apei in bazinul respectiv.

dar

ART. 25
(1) Pe malurile apelor apartinind domeniului public, daca nu sint impuse restrictii, orice persoana fizica are dreptul de acces liber, pe propria raspundere, pentru plimbare sau recreere, fara a produce prejudicii apelor, albiilor, malurilor si riveranilor.

(1) Riveranii sint obligati sa acorde drept de servitute, avindu-se in vedere zone anume stabilite de comun acord cu Regia Autonoma "Apele Romane", fara a percepe taxe, pentru:
a) trecerea sau circulatia personalului cu atributii de serviciu in gospodarirea apelor, in scopul indeplinirii acestora;
b) amplasarea, in albie si pe maluri, de borne, repere, aparate de masura si control sau alte aparate ori instalatii necesare executarii de studii privind regimul apelor, precum si accesul pentru intretinerea instalatiilor destinate acestor activitati;
c) transportul si depozitarea temporara a materialelor si utilajelor pentru interventii operative privind apararea impotriva.. (SI MULTE ALTELE!!!)


SI IN FINAL:

ART. 39
Delimitarea albiilor minore se realizeaza de Regia Autonoma "Apele Romane" impreuna cu autoritatea de cadastru funciar si cu detinatorii terenurilor riverane.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiu pretentii teren gradina. nikescu nikescu Buna dimineata! Am o parcela pe langa un rau (apa curgatoare). In urma alunecarilor de teren am pierdut cam 5 ari, vecinul mergand pe hatul marcat de un ... (vezi toată discuția)
Zona de risc/inundabila? Elisabeta C. Elisabeta C. Buna , as dori sa achizitionez un teren (de la un investitor), insa \"din popor\" se aude ca ar fi zona inundabila, cu panza freatica ridicata. Ce inseamna ... (vezi toată discuția)
Ce pot face in cazul urmator teodosie113 teodosie113 Detin un teren langa raul Dorna cu destinatia curti constructii. Am si o casa amplasata pe acest teren. Intre mine si raul Dorna exista drumul de accces al ... (vezi toată discuția)